Až naprší a uschne! Balzerová a Coward řádí Na Fidlovačce

Praha – Pražskou Fidlovačku večer rozhází vrtochy počasí. Scéna totiž uvede premiéru hry britského dramatika Noëla Cowarda Až naprší a uschne v režii Jany Kališové. V hlavní roli stárnoucí herečky, která své řemeslo ale nehodlá pověsit na hřebík, se představí Eliška Balzerová.

Soubor diváky zavede na anglický venkov roku 1920, kde je nechá prožít víkend ve společnosti slavné divadelní herečky. Její letní sídlo ale čekají dva šílené dny. Ale co také čekat, když je každý člen vaší rodiny bohémem skrz na skrz? Manžel v podání Ladislava Županiče si totiž pozval na návštěvu hosta, stejně tak učinily i jejich dvě děti.

V uměleckém prostředí neplatí obvyklé konvence, hosté jsou zmateni a podléhají nástrahám milostných hrátek.

Na Fidlovačce se kromě Balzerové přítomné pokusí rozesmát Marie Doležalová, Matěj Nechvátal, Iva Pazderková a Lukáš Rous.

Autor Noël Coward se ve Velké Birátnii a v Americe řadí mezi nejúspěšnější a nejoblíbenější autory. Jeho hry většinou čítají stovky a stovky repríz. V Česku se proslavil zejména díky komedii Rozmarný duch, která byla od roku 1945 nastudována pětatřicetkrát. Cowardova doména byla právě fraška a komedie mravů. Eliška Balzerová si krom toho pochvaluje dramatikovu schopnost vystihnout charakter ženských postav. Do Až naprší a uschne vložil navíc svoji vlastní zkušenost s jednou neortodoxní rodinkou…

Za svůj život publikoval zhruba padesát divadelních kusů, přičemž mnohé jsou dodnes součástí světového repertoáru. Podle jeho her a scénářů bylo natočeno mnoho filmů, ve spoustě z nich sám hrál, některé i režíroval. V roce 1969 byl povýšen do šlechtického stavu. Američané ho o rok později ověnčili prestižní divadelní Cenou Tony za celoživotní dílo.

Rozhovor s herečkou Eliškou Balzerovou (zdroj: ČT24)

Divadlo Na Fidlovačce navíc v pondělí oslavilo patnáct let své existence od znovuotevření. Za tu dobu stihlo přes osmdesát premiér. Jak dalece se od té doby divadlo proměnilo? „Změnil se nejen repertoár, protože se pokoušíme zvládat těžší a těžší úkoly,“ říká ředitelka scény Balzerová. „Ale promněil se i umělecký soubor. Několik lidí odešlo do Divadla na Vinohradech a náš soubor se hodně omladil. Musím se jim vyrovnat,“ dodala s úsměvem.