The Who naživo jen tak neuvidíte. Za dva roky plánují poslední turné

Londýn – Pokud jste ve svém životě ještě nestihli zajít na koncert rockové legendy The Who, raději si pospěšte. Nebudete mít už moc příležitostí, pánové totiž ohlásili „poslední velké celosvětové turné“, které připravují na rok 2015. Po něm se živým vystupováním skončí. Kapela to prozradila časopisu Rolling Stone.

Formace letos oslaví padesát let na scéně a přitom dál pracuje na novém materiálu. S koncertováním je ale zřejmě s příštím rokem konec. Členové se nechali slyšet, že s blížícími sedmdesátými narozeninami musí pomýšlet na svůj věk a tělo, pro něž je celé turné velmi náročné. „Musíme si stanovit nějakou hranici,“ dodávají The Who.

Veteráni tedy slibují (jako ostatně mnozí před nimi), že se bude jednat o skutečně poslední turné. Otázkou ovšem je, zdali si nepřipravují půdu pro další budoucí slavný comeback…

Faktem ale zatím zkrátka zůstává, že Pete Townshend spolu s posledním turné oznámil, že s živým hraním bude konec. Pro London Evening Standard dále prohlásil, že existuje stále mnoho míst, kde The Who nestihli zahrát. Bylo by prý fajn zajet do východní Evropy, aby si fandové mohli poslechnout všechny staré hity. Ohledně jejich koncertního repertoáru jsou hudebníci realističtí. „Buďme upřímní,“ řekl Roger Daltrey, „vždy prodáme víc lístků, když zahrajeme staré věci. Tak to prostě je.“

Legendární muzikanti nedávno dokončili dokument z natáčení jejich slavné rockové opery Tommy a svědectví o vzniku filmu následně promítli v Británii. Do té doby, než kapela vyrazí na štaci, si s ním její příznivci mohou krátit čas.