Stojí za pozornost: Lorde, tak trochu oduševnělá holka

Celým jménem se jmenuje Ella Maria Lani Yelich-O'Connor, ale říkejte jí prostě Lorde. Pod tímhle uměleckým pseudonymem totiž postupně oslňuje hudební svět a její skromný hit Royals prorokuje zrod velké hudební osobnosti. Je tichá, klidná a preferuje minimalismus, ačkoliv by se svým hlasem vůbec nemusela. Její debut Pure Heroine srdce zároveň hladí i drásá, a tak by vám neměl uniknout.

Po poslechu a zhlédnutí videoklipu ke skladbě Royals člověka ani nenapadne, že téhle okaté brunetce se lví hřívou je… šestnáct let. Lorde má dospělý hlas, o který se dle živých záznamů může klidně opřít.

Pochází z Nového Zélandu a svou hudbou dokazuje, že to není jen ta pěkná krajina, kde se točil Pán prstenů. Svou rodnou zemi jako první sólová zpěvačka zastoupila ve Spojených státech a dotáhla to hned na tu nejvyšší příčku prestižní Billboard hitparády. Mimochodem, vděčí za to právě singlu Royals.

Po chvilce zkoumání a po poslechu dlouhohrajícího debutu začíná být zřejmé, že Lorde není stejná jako děvčata v jejím věku. Vášnivě miluje literaturu, hluboce se zajímá o poezii (její matka je respektovaná novozélandská básnířka), považuje se za feministku, preferuje melancholii a tajemno (protože jí zkrátka připadá zajímavější), a na rozdíl od leckterých náctiletých pěveckých kolegyň vystupuje oblečená.

Lorde
Zdroj: ČT24/Fb archiv Lorde

„Písničky jsem začala skladát ve třinácti ve čtrnácti, protože jsem vždy byla vášnivou čtenářkou. Moje matka skládá poezii a doma jsme měli velké množství knih. Literatura pro mě hodně znamená,“ prohlásila brunetka. Díky bohu za to. Vlivem četby její texty dávají smysl, mají hloubku a přemýšlejí o skutečných, nepovrchních věcech. Takže pokud jste měli pocit, že jde morálka dnešní mládeže do kytek, můžete od svých předsudků minimálně díky ní upustit.

První EP vydala Lorde loni, premiérovou desku vydává až letos. Jmenuje se Pure Heroine, a ačkoliv má stylově nejblíž asi k Laně Del Rey, vytváří zcela jinou, ne tolik pompézní atmosféru. Zpěvačka disponuje zcela odlišným charisma. Má v oblibě elektropop, ale elektro prvků využívá hlavně na pozadí a nečiní z nich doménu. Inspiraci hledá v Ettě James a Otisi Reddingovi. To stojí za pozornost.