Běloruské nakladatelství končí kvůli katalogu fotografií. Byl prý extremistický

Minsk – Významné běloruské nakladatelství Lohvinav končí. Důvodem jsou fotky, které vyšly v katalogu s názvem Belarus Press Photo. Podle soudu jsou snímky extremistické, a ministerstvo informací podléhající prezidentu Alexandru Lukašenkovi už proto odebralo nakladatelství licenci.

Protiprezidentské demonstrace, zatýkání, ale i výjevy z každodenního života – podle poroty mezinárodní fotografické soutěže byly právě tyto snímky tím nejlepším, co fotoaparáty běloruských novinářů zachytily. Místní úřady ale mají jiný názor. „Okresní soud ve městě Ašmjany shledal naše fotoalbum Belarus Press Photo 2011 jako extremistické,“ říká manažer nakladatelství Pavel Kascjukevič.

Běloruské úřady katalogy už loni zabavily s tím, že jsou nezákonné. Teď navíc na základě soudního rozhodnutí, že jsou extremistické, odebraly nakladatelství povolení k činnosti. „Protože v naší zemi jsou licence na vydavatelskou činnost, pro ministerstvo informací rozhodnutí soudu posloužilo jako důvod ke zrušení naší licence. Výsledkem toho všeho je to, že nemůžeme vydávat knížky,“ dodává Kascjukevič.

Lohvinav jako jediné vydavatelství v zemi překládalo do běloruštiny také české spisovatele, třeba Egona Bondyho, Jáchyma Topola nebo Bohumila Hrabala. Do tisku se chystaly rovněž eseje Václava Havla.

„Situace v Bělorusku je v tomto směru naprosto nepřekvapující. Netýká se to jen katalogů Belarus Press Photo, týká se to kohokoliv, kdo není spojen s režimem, s garniturou Alexandra Lukašenka,“ vysvětluje expertka na Bělorusko Lída Vacková z nevládní organizace Freedom House.

Nezávislé běloruské nakladatelství končí (zdroj: ČT24)

„Odebrání licence má spoustu otazníků, protože samotné nakladatelství nefigurovalo v soudním procesu ani jako svědek. Je to spíš záminka, protože vydávalo knížky bez ohledu na ideologii,“ poznamenal běloruský překladatel a spolupracovník nakladatelství Lohvinav Sjarhej Smatryčenka.

Nakladatelství už podalo odvolání k soudu. Pokud neuspěje, chtějí jeho členové založit nové. Petici na protest proti zavření nakladatelství podpořili také někteří evropští nakladatelé a spisovatelé. Mezi nimi i německý autor Günter Grass nebo rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková.