Co čtou rády české děti? Poseroutku i Modroočka

Praha – Přivést děti ke čtení je mnohdy obtížné, podle počtu prodaných knih se ale situace zlepšuje. České děti baví hlavně fantasy, komiksy ale i klasika jako třeba kocour Modroočko. Hitem posledních dvou let je pak příběh o jedenáctiletém Gregovi - Deník malého poseroutky. Dnes už sedmidílná sága nabízí mladým čtenářům hlavně zábavu.

V loňském roce Češi nejvíc kupovali i čtvrtý díl série Odkaz dračích jezdců. O rok dříve debutoval Deník malého poseroutky a druhým nejprodávanějším titulem se stali zloději ponožek Lichožrouti. V roce 2010 excelovali otec a syn Svěrákovi. Knihu Kuky se vrací Jana Svěráka následoval Pan Buřtík a pan Špejlička od Zdeňka Svěráka.

Upíří boom slábne 

Předtím žebříček několik let opanovaly série Harryho Pottera a Letopisů Narnie, jejichž filmové verze přivedly ke knížkám řadu dětí. Stejně jako mladší upíří ságy. Upíří boom nicméně pomalu slábne. Do popředí se dostávají jiná, i když taky nadpřirozená stvoření. „Teď se to zvolna přesouvá k mystičnu. Hodně knížek a ság je o andělech,“ říká Ondřej Müller z Albatros Media.

O tom, které knihy budou vládnout letošnímu roku, rozhodne nadcházející období Vánoc. Češi se totiž drží toho, že by pod stromečkem neměla chybět alespoň jedna knížka. Newyorská knihovna už ale stovku nejlepších dětských knih 21. století vybrala. Nechybí mezi nimi Hobbit, Pipi dlouhá punčocha nebo Medvídek Pú. Do stovky se vešel i Harry Potter nebo Letopisy Narnie.

Události v kultuře o dětské literatuře (zdroj: ČT24)