Centrální mozek lidstva: Návštěvníci slaví třicetiny

Praha - Píše se rok 2484 a superpočítač Centrální mozek lidstva hlásí hrozící konec světa. Katastrofu, kterou má způsobit kometa, se rozhodne odvrátit akademik Richard. Klíčem k řešení mu je spis velkého matematika konce dvacátého století Adama Bernaua. Zrodí se plán cesty proti proudu času do roku 1984. Seriál Návštěvníci se začal vysílat přesně před třiceti lety.

Akademik Richard získá tým dalších tří expertů, které vybral Centrálním mozkem lidstva. Tato skupina je coby expedice Adam 84 vyslána do minulosti, aby v přestrojení za skupinu geometrů vyměřujících dálnici, získala školní sešity Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů.

Seriál vtipně konfrontuje náš „primitivní“ svět s dokonalým světem budoucnosti. Jenže srovnání pro nás nedopadá úplně špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž viděli pokračování lidské existence nikoli v přetechnizované budoucnosti, ale v lidském citu a zvídavosti. „V lidskosti je jeden z důvodů úspěchu toho seriálu,“ říká herec Jiří Datel Novotný.

Z překližky a drátku

Navzdory době, která neoplývala trikovými možnostmi, se příběh trvale zařadil do zlatého fondu televizní science-fiction. Některé vynálezy se zapsaly do všeobecného povědomí: amarouny, humidování nebo centrální mozek lidstva.

„Bylo to obtížné. Musíme si uvědomit, že tehdy nebyly mobily a jiné věci, které dnes známe a které v seriálu fungují. Nebyly ani běžné počítačové systémy. Všechno bylo děláno s nadsázkou s pomocí lepicí pásky, překližky a drátku,“ vzpomíná spoluautor filmových triků Boris Masník. Na výtvarné podobě seriálu spolupracovali i světoví umělci Jan Švankmajer nebo Theodor Pištěk.

Zmatečný záchranný tým Adam 84 utvořili herci Dagmar Patrasová, Josef Bláha, Josef Dvořák a Jiří Datel Novotný. Malého školáka Adama Bernaua ztvárnil Viktor Král. Dále hrají třeba Dagmar Havlová, Vlastimil Brodský, Vladimír Menšík, Jiří Lábus, Jitka Molavcová nebo Jan Hartl. Populární seriálovou hudbu složil Karel Svoboda.

Připomeňte si amarouny (zdroj: ČT24)

Na seriál se můžete podívat na stránkách České televize.