Lekce sexu pro starší a pokročilé

Praha - Sex a senioři? No ano, jde to dohromady. Láska (i vše s ní spojené) kvete v každém věku, navzdory tabu, která jsou s tím pokročilejším spojená. A není se za co stydět, dokazuje česko-německý projekt Všechen sex mého života, který se 6. a 7. listopadu představí na Nové scéně Národního divadla.

Už jen spojení sexu se zlatou kapličkou naznačuje, že jde o projekt seriózní, dalek senzace. „Především je to o tom, jak si generace seniorů zaslouží náš hluboký respekt. Paradoxně, když se mluví o věcech, které jsou zdánlivě tabu, účinkující nabydou důstojnost tím, že otevřou životy nám všem,“ domnívá se Ewan McLaren, programový ředitel divadla Alfred ve dvoře, v jehož produkci představení vzniklo.

Převzato bylo od Mammalian Diving Reflex, uměleckého výzkumného ateliéru z Toronta, jehož verzi viděl McLaren v Německu. Projekt na Nové scéně je česko-německý - šest seniorů z Oldenburgu a Prahy mluví na scéně o minulých i současných láskách, romantických vztazích a sexuálních zážitcích. Na pódiu jsou sami za sebe, nikoli jako herci.

Příběhy, které účinkující během představení čtou, jsou založené výhradně na jejich skutečných zážitcích. „Já konkrétně jsem do toho šel proto, abych na svém příkladu ukázal, že stereotypní myšlení, které přetrvává mezi lidmi o gayích, není pravda. Není pravda, že gayové jsou promiskuitní, že jsou to takové mašiny na sex, život není jenom o sexu, je o hledání, o ztrácení, o láskách i trápení se,“ poznamenává k projektu jeden z účinkujících, dlouholetý gay aktivista František.

Doufá, že představení pomůže prolomit nejen stereotypy spojené s homosexuály, ale i tabu týkající se milostného života seniorů: „Děti a vnoučata mají zpravidla za nepatřičné, když se dozvědí, že babička či dědeček mají milence nebo milenku, že žijí nějaký sexuální život.  Představení má tato tabu otevřít.“ Stejná motivace vedla k účasti i Lídu. „Lidi jsou už takoví, že to rádi dělají, ale neradi o tom povídají,“ domnívá se.  

Přestože o sexu se na pódiu mluví neustále, nejde prvoplánově jen o něj. „Nejdůležitější je pochopit, že lidé, kteří už mají za sebou dlouhý život, bývají velmi štědří a odvážní, protože nemají co ztratit. Sex je jen prostředek, jak ukázat jejich velkorysost a odvahu,“ tvrdí režisér představení Darren O'Donnell.

Všechen sex mého života je součástí off-programu Pražského divadelního festivalu německého jazyka, který v hlavním městě potrvá do 10. listopadu.