Jaký šmak má druhý Hobit? Diváky navnadil ochutnávkou

Londýn - Druhý filmový díl Hobita patří k nejočekávanějším premiérám letošního roku. Do evropských kin vstoupí zhruba za měsíc, ale nedočkavci už měli možnost vidět teď v několika městech dvacetiminutovou ukázku.

Na krátkou ochutnávku ze snímku Hobit: Šmakova dračí poušť se stály dlouhé fronty. Na jednom z promítání se objevil i režisér Peter Jackson, který chce po úspěchu Pána prstenů i z Hobita udělat monumentální trilogii (premiéra třetího dílu Hobit: Tam a zase zpátky je plánována na rok 2014). Ale, jak přiznává, není to lehký úkol. „Červencové filmování bylo nejtěžší v mém životě,“ svěřil se fanouškům filmových adaptací Tolkienovy předlohy.

Tu obohatili scenáristé o nové postavy, které v knize nejsou. Jednou z nich bude i elf Tauriel, hraje ho Kanaďanka Evangeline Lilly. „Většina elfů, které jste viděli v Pánovi prstenů a prvním Hobitovi, byla noblesní, je to docela jiný druh skřetů než Tauriel,“ prozradila.

První díl Hobit: Neočekávaná cesta vydělal jen v USA přes 300 milionů dolarů. Vyšly na něj ale poměrně rozporuplné recenze - o to větší jsou nyní očekávaní spojená s pokračováním. Jak se vydařilo, zjistí evropští fanoušci 12. prosince, američtí o den později.

Peter Jackson pustil do světa ukázku z druhého Hobita (zdroj: ČT24)