Tintin je na prodej. I v životní velikosti

Paříž - První vydání, signované výtisky i sochy komiksového hrdiny Tintina si mohou zájemci pořídit na aukci pařížského aukčního domu Piasa. Více než dvě stovky předmětů spojených s nejslavnějším belgickým komiksem se budou dražit 1. prosince.

Pařížská aukční síň vydraží Tintina (zdroj: ČT24)

Skrývá se mezi nimi i pár opravdových pokladů. „Například kniha Tajemství jednorožce ve francouzštině a angličtině. Ta anglická je mimořádná tím, že se jedná o první edici publikovanou ve Velké Británii v roce 1952. Petera Jacksona a Stevena Spielberga přivedla k myšlence natočit o Tintinovi film,“ upozornil na jeden z nich aukční expert Piasy Philippe Mellot. K pozoruhodným objektům v aukční nabídce patří i bronzová socha Tintina v životní velikosti, jejíž cena je odhadována na 180 tisíc eur (4,32 milionu korun).

Tintinova dobrodružství těší čtenáře od roku 1929, jejich autorem byl belgický kreslíř Georges Remi, publikující pod uměleckým jménem Hergé. Tintin si získal nejen děti, ovlivnil i takové výtvarníky, jako byli představitelé pop-artu Andy Warhol nebo Roy Lichtenstein.