New York jako zpomalený film. Froyda fotí blizzard

Praha - Když New York přikryje sněhová deka, promění se ve zpomalený film. Zimní rytmus města po osm let sledoval fotograf Martin Froyda. Soubor snímků Zimní New York nyní vystavuje v americkém centru v Praze.

Slovo blizzard označuje zvláštní druh americké sněhové bouře. Newyorčanům se hned vybaví zimní období, které má svá specifika. Nejdřív se změní světelné podmínky, začne foukat, pak napadne vysoká vrstva sněhu. Život ve městě se zastaví.

„Jsou dny, kdy do New Yorku náhle vstoupí sněhová bouře. Vše se schová do neprůhledné bílé tmy tvořené miliony sněhových vloček. Auta z ulic téměř zmizí. Jen tu a tam spatříte vytrvalého osamělého chodce. To je chvíle, která je pro město velice netypická a téměř absurdní. Vypadá to, že se příroda snaží alespoň na chvíli utlumit neustále pulzující metropoli,“ popisuje Martin Froyda.

Antonín Kratochvíl a Martin Froyda
Zdroj: ČT24/Embassy of the United States

Zimu v New Yorku fotil po několik let. S výběrem snímků pomáhal fotograf Antonín Kratochvíl, který ve městě žil na čtyřicet let a atmosféru zasněženého Velkého jablka důvěrně zná. „Fotky Martina Froydy přesně vystihují těch několik desítek hodin, někdy celý den, dva, kdy obrovské vločky, padajíc a lepíc se jedna na druhou, vyřadí z provozu vše pozemské,“ komentuje výstavu Kratochvíl.

Za blizzardu vyrážejí ven jenom nadšení běžkaři a ti, kteří opravdu musí. Fotky Martina Froyda vznikaly v extrémních podmínkách. „Foťák trpí, objektiv se musí neustále otírat hadříkem, protože ze sněhových vloček se po dopadu stane dopadu voda. Je to dobrodružnější, ale myslím, že to za to stojí,“ říká autor.

Martin Froyda vystavuje snímky z New Yorku (zdroj: ČT24)

Součástí projektu je i kniha New York Walker in Blizzard. Výstava je k vidění v Americkém centru (Tržiště 13, Praha 1) do 30. prosince. Podrobnosti hledejte na stránkách centra.