Slovácká Lucerna si posvítí na skomírající češství

Uherské Hradiště - „Není to pohádka o vodnících, ale pohádka o našem češství, o našich kořenech, o tom, co se v poslední době velmi vytrácí. Proto ji hrajeme,“ odůvodnil ředitel Slováckého divadla a režisér Igor Stránský, proč jako poslední premiéru této sezony vybrali českou klasiku - Lucernu Aloise Jiráska.

Do příběhu o nenáviděném symbolu podřízenosti přimíchal Alois Jirásek lidové a pohádkové motivy, humor i vlastenectví. Ve Slováckém divadle přidali hudbu Jiřího Pavlici a bohatou barokní výpravu. „Barokní divadlo dodává určitou stylizovanou iluzi, což přesně odpovídá této hře,“ domnívá se Stránský.

Ve Slováckém divadle se Lucerna naposledy hrála před šestadvaceti lety. Pro Stránského to byla před čtvrtstoletím jedna z prvních inscenací, které režíroval. Lucerna, kterou Jirásek napsal v roce 1905, je nejhranější původní českou divadelní hrou. Už při svém prvním uvedení v Národním divadle dosáhla tehdy nevídaných třiceti tří repríz. Dočkala se také čtyř filmových a jedné operní adaptace.

V Uherském Hradišti Lucernu poprvé uvedou 9. listopadu. V roli kněžny se objeví Anna Pospíchalová, mlynáře hraje Jiří Hejcman, Haničku Andrea Nakládalová a vodníky Vladimír Doskočil a Josef Kubáník.

Slovácké divadlo hraje Lucernu (zdroj: ČT24)