Vstupte! vyzval před dvaceti lety Wu-Tang Clan

New York - Wu-Tang Clan, jedna z nejzásadnějších amerických hiphopových skupin, vydal přesně před dvaceti lety svoji debutovou desku. Parta devíti raperů tak otevřela dveře novým trendům tohoto hudebního žánru.

Wu-Tang Clan vydal před 20 lety debutovou desku (zdroj: ČT24)

Devět osobitých raperů z Brooklynu a podivné jméno. Wu-Tang v názvu pochází z bojového umění kung-fu. Fascinace právě filmy s touto tematikou byla základem jak pro jméno newyorské skupiny, tak pro její hudební styl: kombinaci jednoduchých hudebních samplů z kung-fu filmů a agresivní rap.

Celým hudebním světem zahýbala jejich debutová deska Enter the Wu-Tang (36 Chambers), která vyšla 9. listopadu 1993. Kritici o ní mluvili v superlativech. Časopis Rolling Stone ji dokonce zařadil mezi výběr vůbec nejlepších světových alb. „Skoro přes noc jsme byli najednou slavní,“ vzpomínal na výstřel k vrcholu popularity člen Wu-Tang Clanu Genius v dokumentu o kapele z roku 1994.

Jeho bratranec a spoluzakladatel skupiny RZA je od začátku výhradní producent a skladatel (skládá i filmovou hudbu, například ke snímkům Kill Bill nebo Blade 3) a jednou z nejvýraznějších osobností Wu-Tang Clanu. Největším rebelem byl Ol' Dirty Bastard, jemuž se bohužel stal osudným životní styl promítající se i do textů. Zemřel v roce 2004, zřejmě po předávkování kokainem.

Vydáno pod