DEBATA: Jak se píší dějiny nové doby

Společnost Jindřicha Chalupeckého, která mimo jiné uděluje prestižní cenu pro výtvarníky do 35 let, pořádala 14. listopadu kolokvium o 90. letech ve výtvarném umění. Jeho součástí byl i kulatý stůl na téma Jak se píší dějiny nové doby - české umění v letech 1990-2000.  Záznam debaty s českými i zahraničními teoretiky umění a kurátory najdete v tomto článku.

Hlavní řečník: Christian Rattemeyer (MoMA, New York); účinkující: Karel Císař (UMPRUM, Praha); Rainer Fuchs (MuMoK, Vídeň); Daniel Grúň (VŠVU, Bratislava); moderátor: Tomáš Pospiszyl.

O kolokviu: Společnost Jindřicha Chalupeckého chce vzdělávat veřejnost ve výtvarném umění, pořádaka proto své historicky první kolokvium s názvem Začátek současnosti. Celodenní program pro milovníky umění nabídl přednášky, debaty, příspěvky a rozpravy k tématu českého i světového výtvarného umění devadesátých let minulého století, odkud vedou kořeny k umění současnému.

Panelová diskuse: Jak se píší dějiny nové doby (zdroj: ČT24)

Kolokvium jako přednášející navštívila řada českých i světových odborníků na výtvarné umění. Kromě hostů zmíněných v debatě akce také představila prvních deset laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého, na nichž byly demonstrovány kořeny proměny, k níž v umění došlo.

Devadesátá léta si jako téma kolokvia organizátoři nevybrali náhodou. Po roce 1989 české i světové umění vstoupilo do nové etapy své existence, a to díky pádu železné opony a nástupu postmodernismu. "Z dnešní perspektivy tak někdy vzniká dojem, že před rokem 2000 Cenu Jindřicha Chalupeckého dostávali hlavně sochaři a malíři a po tomto roce především konceptualisté. Chceme proto veřejnosti přiblížit souvislosti, v jakých umění vzniká," vysvětlil teoretik výtvarného umění Tomáš Pospiszyl.

Kde a kdy: Národní galerie v Praze – Veletržní palác; od 9:00 do 21:00; kulatý stůl začal v 19:00. 

O dalších debatách, ale také přednáškách a divadelních představeních, které můžete sledovat na webu ČT24, se dozvíte níže: