Mistr (ne)všedních okamžiků Elliott Erwitt v Leica Gallery

Praha - Je kronikářem absurdity každodenního života i zásadních okamžiků amerických dějin. Do Prahy dorazila výstava stěžejních snímků amerického fotografa Elliotta Erwitta. Člen prestižní agentury Magnum Photos je osobně vybral pro galerii Leica.

Všechno, co potřebujete vědět o focení, najdete v manuálu fotoaparátu, zbytek je praxe - vysvětluje svým zvláštním způsobem muž, který se chtěl živit psaním scénářů pro komediální herce. „Jak fotit se naučíte koukáním na obrazy, filmy nebo na své kolegy, není to žádná záhada,“ říká Elliott Erwitt.

Osobitý humor využil jinak. Když mačká spoušť, jako by se neustále usmíval. Umí vytěžit i tu nejvšednější situaci. Nejradši fotí psi a děti. „Fotografie musí být na první pohled srozumitelná. Musíte ji hned pochopit, v opačném případě nestojí za nic,“ vysvětluje.

Tematicky je nezařaditelný. Fotil reklamu, celebrity i revolucionáře. Byl u setkání Chruščova s Nixonem a zachytil první dámu na pohřbu Johna F. Kennedyho. Na syna ruských přistěhovalců slušné skóre. „Když se stanete emigrantem, střídání zemí a jazyků, což se mi stalo celkem třikrát, je skvělá zkušenost. Myslím, že to mé kariéře velmi prospělo. Nikde se necítím být cizincem,“ dodává. 

Mladým lidem přesto focení doporučuje jen jako volnočasovou aktivitu, pro život je podle Elliota Erwita lepší klid každodenního zaměstnání.