Scénografie Marty Roszkopfové připomíná lidské vztahy

Ostrava - Scénografka a jevištní i kostýmní výtvarnice Marta Roszkopfová vytvořila desítky scénografií a oblékala Rusalku, Romea nebo Hamleta. Její život i tvorba je spojena s Ostravou a právě Ostravské muzeum průřez její tvorbou vystavuje.

Výstavou muzeum pokračuje v prezentaci ostravské scénografie a osobností ostravské kultury. Loni se věnovalo zesnulému kmenovému scénografovi Národního divadla moravskoslezského (NDM) Vladimíru Šrámkovi. S touto ostravskou scénou je spojena i Marta Roszkopfová.

„Můj pocit z výstavy není jen pocit z výtvarna, ale i rozjímání nad lidskými vztahy, které s ním byly propojené,“ poznamela k projektu výtvarnice a scénografka, která má na kontě 290 autorských inscenací. 

Marta Roszkopfová
Zdroj: ČT24/NDM

Rodačka ze Žiliny (1947) přišla do Ostravy v roce 1974, po studiích v Bratislavě a Varšavě. Začala v Divadle Petra Bezruče, jejím prvním úkolem byly scénografie pohádek, později přišly i dramatické texty. Bezručovo divadlo se nadlouho stalo její domovskou scénou, v Ostravě ale spolupracovala také s Komorní scénou Aréna a NDM.

Její tvorba je zastoupena i ve sbírkách Národního muzea a Národní galerie v Praze. Vytvořila desítky scénografií v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu. Jejím domovem je ale Ostrava, kde žije s manželem, fotografem Viktorem Kolářem.

Výstava s jednoduchým názvem Scénografie je v Ostravském muzeu přístupná do 10. prosince. 

Ostravské muzeum připomíná tvorbu Marty Roszkopfové (zdroj: ČT24)