Markéta Lazarová ožívá v audiovizuální dramatické básni

Praha - V Divadle ABC nastudovali novou adaptaci románu Vladislava Vančury Markéta Lazarová s Veronikou Kubařovou v titulní roli. Úpravy a režie se ujal Pavel Khek, který pro MDP v minulosti nastudoval úspěšné Želary.

Režisér informoval, že důraz v inscenování klade na součinnost scény, kostýmu, hereckého projevu, hudby a dalších divadelních složek. „Pracovně tomu říkáme audiovizuální dramatická báseň. Tu básnivost, rozpuštěnou v románu, si neustále připomínáme a snažíme se najít způsob, jak ji přenést na jeviště v její mnohosti a symbolice,“ uvedl k těžkému úkolu vyjádřit lásku, násilí, zabíjení i zešílení.

Markéta Lazarová v ABC (zdroj: ČT24)

Dramaturgyně Věra Mašková s režisérem sdílí stejné názory. „Vančura prosazoval divadlo, které by okouzlovalo diváky několika souběžnými úkony jevištními, dokonalostí řeči a těla, divadlo, které zároveň útočí na divákovu racionalitu i emotivitu. Také proto není text převeden do současného jazyka,“ podotkla. „I dialogy jsme se snažili vést v jeho stylu a velkém gestu. Jsou tam pasáže ve stylu komentářů, protože nechceme zamlčovat, že se setkáváme s velkou literaturou,“ dodala Mašková.

Představitelka hlavní role Veronika Kubařová v souvislosti s realizací velkého úkolu přiznala, že klasický film Františka Vláčila Marketa Lazarová sice viděla, ale už dávno. Záměrně si ho nyní nepustila a nechala se inspirovat Vančurovou knihou. V dalších rolích se v inscenaci objeví Tomáš Novotný, Lukáš Jurek, Jiří Schwarz, Jitka Smutná, Evellyn Pacoláková a další členové MDP. Důležitou roli hraje hudba Davida Hlaváče, který pracoval už na Želarech.