Natáčení seriálu Borgia v ČR končí

Praha – Natáčení seriálu Borgia, který se již tři roky realizuje v České republice, se blíží ke konci. Štáb české televize nahlédl do zákulisí francouzsko-německé koprodukce a jako jediný se dostal i na filmový plac.

Pracovní doba začíná ještě za tmy, někdy i ve čtyři ráno. Španělská herečka Assumpta Serna, která má na kontě přes sto filmů, spolupráci s režiséry jako jsou Carlos Saura nebo Pedro Almodóvar, hraje v historickém seriálu od samého začátku. Čechy si chválí, jen jedno jí prý scházelo: „Nikdy jsem nebyla na obědě nebo večeři u Čechů. Je to zvláštní, ve Španělsku by vás za tři roky někdo pozval,“ povzdechla si.

Assumpta Serna pátrala v dobových dokumentech. „Ve skutečnosti všichni byli krvelační a krutí. Byl to kontext, ve kterém žili. Neexistovaly hranice,“ charakterizuje významný rod herečka. Borgiové byli ale i ti, kteří jako první vymalovali Sixtinskou kapli, byli mecenáši umění, pomáhali da Vincimu a Michelangelovi. Seriál se dle slov scenáristy historické pravdy drží poměrně přesně.

Za evropským seriálem (stejné téma zpracovali i Kanaďané, v hlavní roli s Jeremy Ironsem) stojí i producentská legenda, Rick McCallum. Dlouho spolupracoval s Georgem Lucasem, režisérem Hvězdných válek. V Česku s nadšením točí už přes dvacet let.

Jediná kritika směřuje k vládním špičkám, k zahraničním produkcím by měly být vstřícnější. „Místním to vynáší stovky milionů dolarů. A přesto oni stále nechápou, jak je ekonomicky výhodné mít tu filmaře,“ postěžoval si producent.

Seriál Borgia se natáčel od roku 2010 hlavně v Barrandovských ateliérech, dále v Telči, na hradě Točník nebo Švihov. Klíčovými místy evropské historie se ale staly i desítky dalších českých budov (např. Martinický palác). Seriál měl premiéru v Itálii, Francii, Rakousku a Německu v říjnu 2011. V Česku jej premiérově uvedla TV Barrandov od 3. března 2012.

Scénář: Tom Fontana. Režie: Oliver Hirschbiegel, Metin Hüseyin, Christoph Schrewe, Dearbhla Walsh. Obsazení: John Doman: Rodrigo Borgia, papež Alexandr VI., Mark Ryder: Cesare Borgia, Stanley Weber: Juan Borgia, Isolda Dychauková: Lucrezia Borgia, Assumpta Serna: Vannozza Cattanei, Diarmuid Noyes: Alessandro Farnese, Marta Gastini: Giulia Farnese, Andrea Sawatzki: Adriana de Mila.

Vydáno pod