Olbram Zoubek na Hrad

Praha - Retrospektiva předního českého sochaře Olbrama Zoubka se chystá v Jízdárně Pražského hradu. Od 28. listopadu do 3. března uvidí návštěvníci podle slov autora to nejlepší z jeho celoživotní tvorby. Více než dvě stovky soch dělí téměř sedmdesát let, a některé z nich budou vystaveny úplně poprvé.

Dosud největší Zoubkova výstava, jejíž expozici vytvořil sám sochař, si vyžádala několikaměsíční přípravu. Dnešní den byl tzv. stěhovací. Stěhování soch je pro organizátory už jen pomyslnou třešinkou na dortu. Ani to ovšem není nic jednoduchého, sochy musí přepravit firma, která se na transport umění specializuje.

Stěhování soch Olbrama Zoubka (zdroj: ČT24)

Jednotlivé skulptury jsou před cestou zabaleny do bublinkové folie. Po naložení do nákladního auta je nutno minimalizovat jejich možné poškození při transportu, tudíž se musí bezpečně fixovat. Své dílo těsně před převozem přišel osobně zkontrolovat jejich autor.

Olbram Zoubek své sochy popisuje jako letící, vznášející se a beztížné. Každá v sobě nese určitou náladu nebo gesto. Sochař se netají, že jej inspirovaly antické sochy, díla Alberta Giacomettiho, ale i věčná ženská krása.