War is over, if you want it, trvá na svém Yoko Ono

Sydney – Na konci roku 1969 se po celém světě ozvalo: Give Peace a Chance. Dej míru šanci. Rozsáhlou mírovou kampaň tehdy iniciovali muzikant John Lennon a jeho žena umělkyně Yoko Ono. Energická Japonka zasvětila mírovému poselství i svou novou retrospektivu v Sydney; současně vystavuje i v rakouské Křemži.

Retrospektiva Yoko Ono (zdroj: ČT24)

Vánoční píseň Johnna Lennona a Yoko Ono Happy Xmas s podtitulem War is over, if you want it, (Válka skončila, pokud chceš) vznikla v roce 1971 jako protestsong proti americké vojně ve Vietnamu. Umělkyně se nyní ke známému heslu vrátila skrze svá výtvarná díla. „Nemůžu jen nečinně sedět. Člověk vždy musí vstát a něco dělat,“ říká osmdesátiletá aktivistka.

War is over! (web galerie zde) je první samostatnou výstavou Yoko Ono v Austrálii. V Muzeu současného umění v Sydney představuje rozsáhlý výběr z děl, která vytvořila během padesáti let. Interaktivní část výstavy byla navržena tak, aby podporovala spolupráci mezi lidmi. „To, co máme společného, je láska. A z lásky vzniká mír. Takže láskou chceme vytvořit světový mír,“ říkal John Lennon.

Yoko Ono nedávno otevřela reprezentativní výstavu své tvorby také na místě, které je českému divákovi výrazně blíže než Sydney. Exhibice Half-A-Wind show (stránky výstavy zde) v Kremži na Dunaji nedaleko Vídně nabízí průřez celým dílem.

Yoko Ono
Zdroj: ČTK/APA/HERBERT NEUBAUER

Jedna z nejslavnějších vdov světa se stará o mírový odkaz Johna Lennona od roku 1980, kdy byl slavný muzikant zavražděn. Drobné Japonce nejsou lhostejná lidská práva ani mezinárodní politika. Vystoupila mimo jiné na podporu vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot, jimž loni na podzim udělila mírovou cenu LennonOno.

Dále bojovala za propuštění barmské disidentky Su Ťij z vězení, brojila proti válce v Iráku, angažuje se proti chorobě AIDS i za práva gayů. Yoko Ono se podílela také na financování tapiserie, která byla zhotovena pro Letiště Václava Havla jako pocta bývalému prezidentu.

Vydáno pod