Podívejte se do ložnice Emy Destinnové

Jindřichův Hradec - Hvězdnou kariéru a životní osudy Emy Destinnové představuje nová expozice v Jindřichově Hradci. V jezuitském semináři se návštěvníci mohou za zvuků slavných árií vydat na návštěvu Eminým hudebním i loveckým salonem, nahlédnout do její ložnice, prozkoumat její klavír, postel nebo kočár, ve kterém jezdila na ryby.

Expozice Emy Destinnové (zdroj: ČT24)

„První část expozice zaznamenává triumfální kariéru Destinnové, úspěchy v Berlíně, Londýně či New Yorku. Druhá patří jejímu pobytu v jižních Čechách, kde je představena jako zámecká paní, hospodářka, rybářka a všestranná umělkyně,“ uvedl kurátor a historik František Fürbach, který se životem pěvkyně zabývá přes 20 let.

Ve dvou místnostech jsou vystaveny fotografie, dokumenty a předměty, které představují pěveckou kariéru slavné české umělkyně. Součástí expozice jsou také ukázky z jejích vlastních sbírek, porcelán nebo kuriozity, které soustředila na zámku v nedaleké Stráži nad Nežárkou. V ústraní tam žila od roku 1914 až do své smrti v roce 1930.

Vyčištěno v Abbey Road

V hudebním salonku divy jsou vystaveny nástroje, které často používala. Vedle malých varhan stojí cembalo i klavír. Do muzea historici nastěhovali i kočár s koženými potahy, ve kterém vyrážela do lesů i na ryby; někdy si prý sedla na místo kočího a povoz řídila.

V expozici znějí i nahrávky Emy Destinnové. Jejich zvuk se však výrazně liší oproti dobovému originálu; záznam je čistší, bez šumu a praskání. „Čistilo se to v Londýně ve studiích Abbey Road. Je to unikátní sada,“ chlubí se František Fürbach.

Expozice upozorňuje na skutečnost, že Destinnová žije dále v nahrávkách, knihách, na bankovce, na medailích a mincích. Muzeum v Jindřichově Hradci vlastní jednu z nejrozsáhlejších sbírek, řadu dokumentů má také Národní muzeum, Národní divadlo, Muzeum hlavního města Prahy a Památník národního písemnictví.

Rekonstrukce síně Destinnové završila dosud nejrozsáhlejší rekonstrukci muzea, která stála 37 milionů korun. Město, které objekt vlastní, na ni před lety získalo dotaci z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury.

Sopranistka Ema Destinnová (1878 až 1930), vlastním jménem Emilie Kittlová, se narodila v Praze, posledních 15 let života prožila v ústraní na svém zámku ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku, zemřela v Českých Budějovicích.