Queer Mezipatra vyhrála švýcarská důchodkyně

Praha - Přehlídku queer filmů Mezipatra vyhrál snímek Rosie. Pro švýcarského režiséra Marcela Gislera jde o zásadní úspěch vzhledem ke čtrnáctileté tvůrčí odmlce. Festival se nyní po pražské části přesune na Moravu.

Na slavnostním zakončení pražské části 14. ročníku Mezipater udělila porota hlavní cenu snímku Rosie. Ocenění v Lucerně převzal režisér Marcel Gisler, docent na Německé filmové a televizní akademii v Berlíně. Rosie je jeho prvním celovečerním snímkem po dlouhých čtrnácti letech tvůrčí odmlky. Na programu brněnské části přehlídky je 17. listopadu.

Rosie již získala diváckou cenu za nejlepší hraný film na festivalu gay a lesbických filmů Pink Apple v Curychu. Představitelka hlavní roli Sibylle Brunner obdržela také Švýcarskou filmovou cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Film je nominován na Evropské filmové ceny, které budou uděleny sedmého prosince v Berlíně.

Z filmu Rosie
Zdroj: ČT24/Mezipatra

Film vypráví příběh spisovatele Lorenz, který prochází vleklou tvůrčí i osobní krizí. Navíc se musí postarat o svou starou matku, poťouchlou Rosie, kterou život ve znamení vína a cigaret dovedl až k mrtvici. Svébytná a živelná dáma v letech ze všech sil porušuje zákazy lékařů a se svérázným humorem terorizuje okolí.

Švýcarské drama ocenila tříčlenná hlavní porota Mezipater ve složení Vladivojna La Chia, Lukáš Houdek a Cóilín O’Connor. Hlavní soutěže celovečerních filmů se účastnilo devět snímků. Zatím nebyly zveřejněny ceny studentské poroty za nejlepší krátký film. Divácká cena festivalu bude udělena na zakončení brněnské části 20. listopadu.

Mezipatra žádají o podporu

Čtrnáctý ročník přehlídky queer snímků slavnostním večerem v metropoli skončil, v příštích dnech však bude pokračovat v Brně, kde potrvá do dvacátého listopadu. Ozvěny proběhnou v Ostravě a Olomouci. Mezipatra patří k největším světovým queer přehlídkám, které se věnují životu sexuálních menšin.

Festival Mezipatra vrcholí (zdroj: ČT24)

Téma sexuální identity bylo ještě nedávno tabu, ale v posledních letech se trend obrací. Diváci Mezipater tak mohli vidět vítězný film z Cannes Život Adéle nebo polské drama Ve Jménu…, které na Berlinale získalo cenu Teddy.

Festival má přesto finanční problémy a žádá publikum o podporu. Fanoušci mohou přehlídku podpořit na serveru hithit, kde chtějí Mezipatra shromáždit 70 tisíc korun.

Podívejte se také na stránky přehlídky.