I v Česku se už nosí semiš. Suede hrají v Praze

Praha - Říká se, že do Česka všechny velké hvězdy přijíždějí až dvacet let poté, kdy byly opravdu slavné. Ačkoli je to do jisté míry nadsázka, kterou promotéři neslyší rádi, v případě britské kapely Suede to platí. Poprvé českým fanouškům zahraje 16. listopadu v pražské Lucerně.

Suede pojmenované po Morrisseyho písni Suedehead vznikli v Londýně v roce 1989. A aniž by cokoli vydali, šířila se okolo nich pozitivní očekávání – na obálce Melody Makeru se jim například dostalo označení „nejlepší britská nová kapela“. První singl The Drowners pak vzbudil nadšení, protože se odlišil od tehdy skomírající manchesterské a grunge scény.

První deska Suede se stala nejrychleji prodávaným debutem od doby desky Welcome To The Pleasurdome od Frankie Goes to Hollywood a vystoupalo hned na vrcholy hitparád. Suede se díky němu stali nejpopulárnější kapelou té doby a získali prestižní Mercury Music Prize za nejlepší album.

V Praze koncertují Suede (zdroj: ČT24)

Na počátku devadesátek byli Suede opravodovými supestar. Do roku 2002 vydali celkem pět alb, přičemž to poslední, A New Morning, byl takový umělecký i komerční propadák, že se na více než deset let raději odmlčeli.

Nová deska Bloodsports, která vyšla v letošním roce, zní ale báječně. Po prvním tónu rozpoznáte Suede, ale rozhodně neznějí jako svůj vlastní revival. Na vlastní uši to mohou posoudit všichni 16. listopadu na pražském koncertě Suede. Na své si přijde každý, kdo trpí nostalgií po britpopu 90. let.

Vydáno pod