Divadla o své noci bujařila, díky zájmu praskala ve švech

Praha – Historicky první Noc českých a moravských divadel přitáhla široký zájem návštěvníků a dá se považovat za nadmíru úspěšnou. Hlediště všech více než osmdesáti scén ve 24 městech, které se do akce zapojily, diváci zaplnili. Lidé přicházeli nejen za zlevněnými představeními, ale také si zkusit roli herce na prknech, která znamenají svět, nebo si s patřičnou zvědavostí prohlédnout zákulisí.

Množství zúčastněných souborů ukazuje podle Martiny Černé z Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU) na bohatou divadelní síť v České republice. Ať už jde o profesionály, poloprofesionály nebo amatéry, divadelníky lze najít na všech místech České republiky, dodává. Noc divadel spojil a symbolicky i zahájil aplaus, který se rozlehl všemi scénami úderem 19. hodiny. Souběžně se akce konala i v dalších 11 evropských zemích, vedle ČR si pak premiéru odbyla také v Belgii a Bulharsku.

Národní divadlo v Praze
Zdroj: ČT24/ČTK

I když noční opus divadelního světa vrcholil kolem půlnoci, na řadě míst vytáhli pomyslnou oponu už před polednem. V pražském Divadle v Dlouhé se zájemci naučili při veřejné korepetici inscenace O líné babičce jednu z písniček a děti se zúčastnily soutěže v jeho prostorách. Už před polednem vystoupilo v Činoherním klubu Divadlo Aplausse s inscenací Do Hajan, hrálo se i v Řeznické, kde děti zatleskaly Českému Honzovi v podání souboru LokVar. Zájem byl o tvůrčí dílnu vedenou herci v Divadle na Fidlovačce. Dlouho do noci bylo živo v La Fabrice, v Ypsilonce, v Disku, u Švandů i na Noci cirkusových divadel v Klubu Mlejn. V poledne začaly mimo jiné i komentované prohlídky historické budovy Národního divadla (ND), které 18. listopadu oslaví 130. výročí znovuotevření po požáru.

Brněnská divadla připravila program na ulicích i jevištích včetně lampionového průvodu se zastávkami u každé scény a příběhovou hrou Múze na stopě. Západočeské divadlo v Chebu zájemcům nabídlo možnost vyzkoušet si kostýmy a stát se maskéry či kulisáky. Jihočeské divadlo připravilo večer v retrostylu, Divadlo v Šumperku průvod v maskách a noční prohlídku zákulisí, ve Východočeském divadle v Pardubicích nabídli divákům, aby si zahráli divadlo sami.

Audience / Norbert Lichý, Jiří Müller
Zdroj: Divadlo Petra Bezruče/Petr Hrubeš

Klicperovo divadlo v Hradci Králové svou divadelní slavnost navázalo na 17. listopad; nebylo jediné, které tematicky propojilo polické události s Nocí divadel. V předvečer výročí sametové revoluce se například Audience Václava Havla hrála v Ostravě, uvedlo ji divadlo D 21 i spolek Kašpar ve své zkušebně. Divadelníci pobavili publikum i v Jihlavě, Karlových Varech, Liberci, Litvínově, Lounech, Mostě, Olomouci, Písku, Příbrami, Zlíně a Vysokém nad Jizerou.

Události v kultuře - Noc divadel (zdroj: ČT24)
Vydáno pod