John Lennon nechtěl chodit do školy a zlobil

Londýn - Dvoustránkový seznam prohřešků slavného muzikanta Johna Lennona jde do dražby. Unikátní dokument, vlastně jakousi žákovskou knížku, našli zaměstnanci střední školy v Liverpoolu, kde v 50. letech studoval. Autentičnost poznámek potvrdil i Lennonův blízký přítel.

Písnička Bad Boy, kde se zpívá: „Nechce chodit do školy, nechce se učit číst a psát,“ vznikla dřív než legendární Beatles. John Lennon si ji ale v roce 1965 s kapelou přeci jen nazpíval, naprosto ho nadchla. Teď to vypadá, že je jasné proč, jako by byla o něm.

„Ano, když jsem byl dítě, hrávali jsme fotbal. Ale když mi bylo čtrnáct, objevil jsem i úplně jiné věci,“ přiznal v roce 1964 v rozhovoru pro australskou televizi legendární Brouk.

Část knihy trestů, která ukazuje Lennona jako syčáka, který zvládl i tři poznámky denně, měla být spálená v sedmdesátých letech. Ovšem Lennonova jména na několika listech si na poslední chvíli všiml učitel, který místo vyklízel, a z knihy je vytrhl. Většinu jich, bohužel, zničily vylité chemikálie. Dodnes se dochovaly pouze dvě stránky. Lennon podle nich při hodinách rušil, žvýkal žvýkačky a spolužáky stále rozesmával.

Lennonova "žákovská" jde do dražby (zdroj: ČT24)

Co se nelíbilo ve škole, zaujalo později v nejrůznějších show a filmech. V těch vystupoval už jako člen legendárních Beatles. Zvážněl až později po boku své druhé manželky Yoko Ono. Začal vášnivě propagovat lásku a mír. Bývalý školní rváč odmítal agresi v jakékoliv formě.

Lennon snil o světě bez válek a násilí. To, že právě jeho seznam prohřešků půjde do dražby, by si nejspíš stěží dokázal představit. Předpokládaná cena dokumentu na on-line aukci, která začíná 22. listopadu a končí 1. prosince, je v přepočtu asi 100 tisíc korun.