Krátké hry o politice vstoupily do klubu Ferdinanda Vaňka

Praha - Dejvické divadlo přichystalo na 17. listopadu premiéru „punkové instalace“ tří krátkých her Julie Holewińské, Maľgorzaty Sikorské-Miszczukové a Zuzy Ferenczové. Pod souhrnným názvem Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka se ukrývají texty Balonová revoluce, Země, ze které občanům utekla srdce a zanechala po sobě dopisy a Pět vteřin, pět centimetrů. Představení má podobu inscenovaného čtení textů, které vzešly z mezinárodní soutěže krátkých her o politice o Cenu Ferdinanda Vaňka. V rámci večera byl vyhlášen vítěz soutěže - cenu předal režisér Petr Zelenka se členy mezinárodní poroty Maľgorzatě Sikorské-Miszczukové.

Časopis Svět a divadlo (SaD) před časem vyzval domácí i zahraniční dramatiky, aby napsali krátkou hru o politice. „Měla ohlas, sešly se v ní práce tuctu autorů z Česka, Dánska, Maďarska, Polska a Slovenska. Tak se zrodil nápad na udělení ceny,“ informoval šéfredaktor SaD Karel Král, který také ozřejmil název inscenace: „Všechny ty hrdinky mají jednu vlastnost podobnou Havlovu hrdinovi, jsou sebeironické.“

V porotě se setkali překladatelé a přátelé Václava Havla György Varga z Maďarska, Andrzej Jagodziński z Polska a Martin Porubjak ze Slovenska. Premiéru předznamenala už při sobotní Noci divadel skica dalších čtyř textů, v nichž v Králově režii účinkovali Miroslav Krobot, David Novotný a Pavel Šimčík. 

Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka v Dejvickém divadle (zdroj: ČT24)

Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka nastudovala hostující režisérka Stefanie Bibrowská, která ovšem zůstává skryta. „Nevystupuje na veřejnosti, utajuje svoji identitu, tak já jí dělám tlumočníka,“ prozradil Karel Král. V inscenaci vystupují Lenka Krobotová, Jana Holcová a Simona Babčáková. Jediným mužem v představení je Václav Havelka ze skupiny Please the Trees. „Zastupuji, řekněme, mužský svět, mám prý dodat potřebný testosteron, a to i hudebně,“ dodal Havelka, v inscenaci zpívající kytarista, který k ní složil hudbu.

Projekt podpořily Česko-polské fórum, SaD, hlavní město Praha, Nadace Život umělce a kulturní instituty z Polska, Maďarska a Slovenska v Praze.