David Rath a Dostihová dramata. Začíná výstava Czech Press Photo

Praha - Na Staroměstské radnici v Praze začíná tradiční výstava nejlepších snímků ze soutěže Czech Press Photo. Vpodvečer převezmou ocenění autoři vítězných fotografií. Hlavní cenu letos získal reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. Čestné uznání v kategorii Umění a zábava si vysloužila Dagmar Vyhnálková z fotoservisu České televize za snímky k seriálu Cirkus Bukowsky.

Fotograf zachytil politika v soudní budově, jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. „Porotu zaujala symbolika té fotografie. Značí fakt, že se konečně začalo s korupčními problémy v České republice cosi dělat,“ domnívá se ředitelka soutěže Daniela Mrázková.

Vedle hlavní ceny Křišťálové oko spojené s odměnou 120 tisíc korun získal Kamaryt se stejnou fotografií také první místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví. Vedle kauzy Rath se letos v soutěži objevovaly snímky z první přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně.

Nově video sekce

Stejně jako hlavní cena je honorován i Grant Prahy, roční stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města. Letos ho získává Eduard Erben z CPA na základě projektu, který mapuje sportující seniory ve věku 80 a více let při provozování neobvyklých sportovních aktivit na území Prahy.

Mezi sportovními snímky uspěl volný novinář Petr Wagenknecht za snímky z Jizerské 50. Druhé místo získal reportér ČTK Roman Vondrouš se sérií Dostihová dramata. Vondrouš s fotografiemi z dostihů vyhrál i sportovní kategorii světové soutěže World Press Photo.

Czech Press Photo je letos větší o novou video sekci. Kategorii Online aktualita a reportáž vyhrál Vojtěch Votýpka s filmovou básní k úmrtí prezidenta Václava Havla Srdce Havel. Online feature pak vyhráli Milan Šíma a Jan Šibík za reportáž o rituálu Kumbh Mela, očistné koupeli v řece Ganze.

Výstava v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice potrvá do konce ledna 2014. Během té doby se na radnici uskuteční řada prezentací vítězných fotografů a jejich besedy s veřejností. Návštěvníci budou moci hlasovat o Cenu diváků.

Czech Press Photo je soutěž a následná výstava přinášející nezávislé autentické obrazové svědectví profesionálních fotožurnalistů, kteří žijí v České nebo Slovenské republice. Cílem soutěže i výstav, které se konají již od roku 1995, je umožnit široké veřejnosti spatřit zásadní události uplynulého roku a rovněž motivovat fotografy k osobním přístupům a tak stimulovat rozvoj média fotografie. Díla posuzuje odborná mezinárodní porota.

Podívejte se na stránky Czech Press Photo.