Josef Klíma najal nové reportéry: Bartošku a Voříškovou

Praha - Tento týden padla první klapka třídílného televizního filmu z novinářského prostředí. Minisérie Reportéři a ti druzí bude vyprávět emotivně silné příběhy hrdinů, jejichž soukromí a profese se spojí v jeden těžko oddělitelný celek. V hlavních rolích se objeví Tereza Voříšková a Jiří Bartoška.

Snímek vzniká podle scénáře Josefa Klímy, který je také zkušeným reportérem. Jako scenárista se často nechává inspirovat skutečnými situacemi, na něž při své investigativní práci narazil, jako tomu bylo například v sérii Vetřelci a lovci (připomenout si ji můžete v iVysílání). Pro nový cyklus prý vybral jeden z nejpozoruhodnějších osudů, s nimiž se jako dlouholetý novinář setkal.

„Podobnost se skutečnými postavami současného mediálního prostředí je opravdu čistě náhodná,“ upozorňuje ale kreativní producentka a dramaturgyně Marča Arichteva. „Série vypráví o dvacetileté Hedvice (Tereza Voříšková), která se chce stát novinářkou. Po přijetí do vydavatelství je přidělena k ostřílenému reportérovi Vlachovi (Jiří Bartoška), který hulí jak fabrika, počítače považuje za nutné zlo, jezdí ve staré kraksně, žije v paralelním vztahu s manželkou a milenkou, ale jinak je poctivý až k sebezničení,“ popisuje začátek příběhu.

Josef Klíma k minisérii dodává: "Jak veřejnost postupně ztrácí důvěru ve státní instituce i politiky, sílí tlak na novináře, aby nebyli jen kronikáři událostí, ale také jejich hybateli a tím suplovali nedostatečnou práci policie a justice. Například aby v přestrojení odhalovali společenskou špínu a alespoň ji skandalizovali, když chybí politická vůle ji účinně stíhat. Nese to s sebou základní etické otázky, například zda má novinář opouštět svou pozici nezúčastněného pozorovatele, kterým se v Reportérech chceme věnovat."

Režisér Dan Svátek při natáčení minisérie Reportéři a ti druzí
Zdroj: ČT24/ČT

Reportéry a ty druhé natáčí režisér Dan Svátek, od něhož mohli diváci v České televizi naposledy vidět snímek Occamova břitva, nominovaný na tři ocenění televizního festivalu v Monte Carlu.

V dalších rolích se představí Jan Plouhar coby fotoreportér, Václav Jiráček jako kariéristický šéf vydavatelství anebo Tomáš Töpfer v roli rozvážného šéfredaktora. Diváci uvidí také Markétu Hrubešovou, Kateřinu Brožovou, Danu Batulkovou, Martina Fingera, Hynka Čermáka či Jana Novotného.