„Nezapřeš ženu svou!“ Staromládenectví v Národním nefrčí

Praha – Národní divadlo si jede po svém. Alespoň v nové hře Jedenácté přikázání z pera dramatika Františka Ferdinanda Šamberka. Ale pozor, nenechte se vysmát, režisér David Drábek v původní verzi nenechal kámen na kameni a proměnil celé představení v novodobou grotesku. V hlavních rolích se představí Saša Rašilov a Martina Preissová.

Sám režisér Drábek tvrdí, že inscenací skládá hold prvorepublikovým komikům a vrací se k základní škole humoru. Zároveň je ale hra i nadále aktuální, všechno v ní hýří a divák nepřijde ani o tanec a zpěv.

Z původní hry od Šamberka z roku 1882 tedy přežilo velmi málo. Drábek se nechal svým starším kolegou inspirovat a celé představení překopal. Zůstalo pár slov, pár replik a základní zápletka rozdílného mužského a ženského světa.

Zůstala také ústřední čtveřice starých mládenců, která si kdysi dala slib, že se nikdy neožení. Avšak jeden z nich přísahu porušil, jenže jak to teď ostatním šetrně oznámit? S odhalením přichází právě včas, protože někdejší neochvějná představa o staromládenectví už ani zbytek jeho přátel příliš „netankuje“.

Třeba herečku Martinu Preissovou k dílu přilákalo právě ono „milé sebevědomí“, s jakým Drábek hru změnil. Jeho odvaha dělat si věci po svém pro ni znamenala největší lákadlo celého zkoušení. Jedenácté přikázání tedy po osmdesáti letech spánku opět přichází k životu a na svá prkna ho přijalo Stavovské divadlo.

Ústřední výše zmíněné dvojici Rašilov - Preissová bude sekundovat David Matásek, Martin Pechlát, Jana Pidrmanová nebo Pavla Beretová.

Vydáno pod