Stephen King nikdy nespí, vydává pokračování Osvícení

Praha – Fanoušci Stephena Kinga už se třesou…na jeho novou knihu. Autor, který prodal víc než čtyři sta milionů publikací, totiž sepsal novinku Dr. Sleep. Nejžádanější americký spisovatel přiznal, že se jedná o pokračování legendárního Osvícení. Čeští čtenáři se ho ale dočkají až příští rok.

King se chtěl podle svých slov vyrovnat s nedostatkem kreativity, a tak se zrodil Dr. Sleep. „Chtěl jsem zjistit, jestli se s tím dokážu vypořádat. Měl jsem aspoň jeden paprsek naděje. Mark Twain napsal Toma Sawyera a jeho pokračování - Huckleberry Finn - je jakýsi základ americké moderní literatury, tak jsem si řekl: dobře, pokud to zvládne Mark Twain, tak já to můžu aspoň zkusit,“ řekl King a popsal tak momenty, které předcházely tomu, než usedl ke psaní.

Příběh se točí kolem dospělého Dana Torrence, který stále vidí mrtvé. A aby toho nebylo málo, ani jemu se nevyhnuly problémy s alkoholem. Možná i proto, že v něm King otiskl sám sebe. „Trošku se tím zbavuji špatných věcí a přenáším je na někoho jiného. Šílené na tom je, že to dělám a lidé mi za to platí. To je skvělé,“ prohlásil s úsměvem.

Díky jeho románům vznikly takové filmy jako Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle. Přesto považuje za svůj největší úspěch víc jak čtyřicetileté manželství. Od doby, co King vydal svou první novelu Carrie, uplynulo čtyřicet let. I Carrie se dočkala filmového zpracování, nejnovější verze snímku běží v kinech.

Stephen King vydává pokračování Osvícení (zdroj: ČT24)