How to Wear Red. Češi Estonce Marge Monko rozumějí

Ludwigova nadace - Muzeum moderního umění ve Vídni představuje ve druhém podlaží práce Marge Monko. Prezentace How To Wear Red má co říci zejména českému návštěvníkovi. Videa, plakáty, fotografie, koláže i velké instalace nám předkládají originální pohled současné estonské tvůrkyně na postsovětskou tvář malého, hrdého, pracovitého, a přesto poznamenaného Estonska.

Monko se narodila v Tallinnu v roce 1976, převrat zažila samozřejmě ještě jako dítě. Studovala na tallinnské univerzitě fotografii, v roce 2005 studia doplnila ročním pobytem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové ve Vídni. Svá díla představila na vlastních výstavách v Estonsku, Finsku a nyní ve Vídni. Společné výstavy pak cestovaly šířeji – Německo, Finsko, Maďarsko, Čína. Ti, co navštívili hodně sociálně zaměřenou Documentu 9 v Genku, si ji samozřejmě pamatují také.

Co nás zaujme na jejích pracích, je zaujetí současnou estonskou realitou, která se nijak nevzdaluje od situace české. V poměrně chladných a barevně provokativních záběrech vidíme nám povědomá prostředí (jak se podobají současným Sudetům), fyzické typy Estonců a všudypřítomných Rusů (!!!), komunikační zvyklosti, oblečení, stav ducha…

To je samozřejmě jen obal, avšak díla se přímo zaobírají realitou: koncem estonského textilního průmyslu, neštěstím nezaměstnaných Estonců (a Rusů), banálním životem malých měst, skrytými dramaty ve zdánlivě konsolidované společnosti, která si už dvacet let zvyká na nová ekonomická, politická i společenská pravidla. A podezřele podobně jako u nás jí to nijak zvlášť nejde, na chování a fungování malých příběhů to lze jednoznačně doložit.

Navíc, což je pro nás velmi dráždivé, sovětská přítomnost v Estonsku zabalila města, prostředí a zejména lidi do neuvěřitelně nepřijatelného komunistického hávu. I když Estonsko samozřejmě nejméně ze všech pokořených zemí. Chvílemi českému divákovi, který se nepohybuje jen po zcela odtažité, sebestředné Praze a zná dobře zbytek Čech, jezdí mráz po zádech.

Dílo Marge Monko však korunují její velké instalace – jak na Schwarzenbergově náměstí ve Vídni, kde nechá před děsivým pomníkem osvobození Vídně sovětskou armádou z fontány stříkat rudou tekutinu, jasně podtrhující rozpornost poválečného období v nacistickém (!!) Rakousku, tak snad ještě více dominující neon Rudý soumrak na střeše jedné z tallinnských továren. Jednoznačné kouzlo díla je násobeno jeho bohužel špatně přijatelnou, ale existující estetickou kvalitou.

Z úžasného souboru letošních zimních vídeňských výstav je tato českému návštěvníku nejbližší. Obsahem, provedením, formou a hlavně sdělením. Není to však výstava příjemná. Rozmyslete si, její brutalita je šikovně skryta. Přesto nás napadá, zdali Monko řadu záběrů netočila a nefotografovala u nás.

MARGE MONKO / HOW TO WEAR RED. Kdy a kde: MUMOK (Muzeum moderního umění ve Vídni); otevřeno úterý až neděle od 10:00 do 19:00, ve čtvrtek do 21:00, v pondělí dopoledne zavřeno; výstava potrvá do 2. února 2014.