Po tátovi: Daniel Reynek vystavuje zázračné fotografie

Praha - Fotografie Daniela Reynka, jednoho ze synů výtvarníka a básníka Bohuslava Reynka, vystavuje pražská Galerie Jedné věci. Pětaosmdesátiletý autor výstavu zahájil se svým o rok mladším bratrem Jiřím, překladatelem francouzské literatury.

Daniel Reynek se narodil devátého června 1928 ve Francii jako starší syn českého grafika a básníka Bohuslava Reynka a francouzské básnířky Suzanne Renaudové. Se svým otcem tiskl jeho grafiky a také spolu experimentovali s upravovanými skleněnými negativy.

Fotografovat začal ve čtyřicátých letech. Fotil to, co bylo nejblíže: krajinu, ovce, kočky, oblaka, motivy prosté a nenápadné. Otec, který rád zbásňoval stejná témata, mu zprvu radil, jak se na ně dívat, aby vystihl jejich skrytý půvab.

To je celý zázrak

Přibližně od poloviny šedesátých let vytváří Daniel fotografické montáže, kdy skládá své barevné snímky přes sebe do dvojic. „Jsou to dva motivy přes sebe. Na začátku nebyly moc povedené, tak jsem si říkal, že to musím zachránit tím, že je nalepím na sebe a ono to udělá něco třetího. To je celý zázrak,“ vysvětluje fotograf. Zachycuje především krajinu v okolí svého domu na Vysočině, do záběrů přírody vkládá detaily stromů, květin, ptáků.

Reportáž a rozhovor s bratry Reynkovými (zdroj: ČT24)

Bratři Reynkové spolu stále žijí na statku v Petrkově u Havlíčkova Brodu, kde žil i většinu života jejich otec Bohuslav. Rodina se zde usadila v roce 1936, za války však Němci usedlost vzali a Reynkovi našli azyl v rodině vydavatele Floriána ve Staré Říši.

Po roce 1948 hospodářství zabrali komunisté, do domu byli nastěhováni cizí lidé a oni za to, že pracovali se zvířaty soustředěnými zemědělským družstvem v jejich stájích a chlévech, mohli zůstat bydlet v části svého domu.

Oduševnělé, zakotvené

Po roce 1990 byl Reynkovým majetek vrácen, v roce 1991 byly poprvé na veřejnosti představeny Danielovy fotografie, výstavu v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem připravila Anna Fárová. „Otec, matka i synové - každý zvlášť vytvořil dílo různými prostředky, avšak vždy oduševnělé a zakotvené ve svém místě. Daniel Reynek připojil novodobé médium, fotografii. Učinil to také zcela po svém,“ napsala tehdy Fárová.

Později měl Daniel Reynek samostatné výstavy v Česku i ve Francii. O životě a zvláštním světě bratří Reynkových natočila dokumentární film Kluci Tereza Brázdová. Rozhovor Aleše Palána s Danielem a Jiřím Reynkovými vyšel knižně pod názvem Kdo chodí tmami.

V rodinné tradici pokračuje i Danielova dcera Veronika. Sama vydává knížky a provozuje čajovnu s knihkupectvím, kterou pojmenovala po babičce Suzanne Renaudové.

Z matky na syna ve jménu otce / Galerie Jedné věci / Náprstkova 12, Praha