Doctor Who slaví padesátiny

Londýn – Kultovní britský seriál Doctor Who, který Česká televize uvádí pod názvem Pán Času, slaví 50 let. Pojednává o mimozemšťanovi, který cestuje časem a různými dimenzemi. Jde o nejdéle vysílanou televizní sci-fi. Od roku 1963 se v hlavní roli vystřídalo 12 herců.

„Jsem Doktor. Je mi 904 let. Jsem z planety Gallifrey v souhvězdí Kasterborous. Jsem nadcházející bouře, nositel temnoty. A ty jsi vlastně jen králík, že ano?“ S typicky britským humorem cestuje časoprostorem a řeší neobyčejné problémy. To je Doctor Who. Ve své lodi Tardis, jež připomíná telefonní budku, si za použití všech možných klišé střílí ze všeho kolem sebe. 

Za padesát let se v seriálu vystřídala řada osobností světové historie – Charles Dickens, William Shakespeare, Richard Nixon nebo Madame de Pompadour. „Můžete jít kamkoliv v čase a prostoru, můžete prozkoumat jakýkoliv žánr a nejste svázáni žádnou logikou,“ řekl jeden z představitelů Doktora Who Matt Smith. 

Seriál ovlivnil celé generace, a to nejen Britů. Předpověděl i řadu vynálezů, které nyní běžně používáme. „Nejdivnější je, že teď držím v rukou věci, které kdysi v seriálu byly neuvěřitelnými přístroji,“ říká fanoušek seriálu Michael Franks. 

Oslavy vrcholí vysíláním speciálního dílu Den Doktora, který je dnes simultánně promítán v 94 zemích.

Kultovní britský seriál baví diváky už 50 let (zdroj: ČT24)
Vydáno pod