Dvacet pět milionů čar. Blansko vystavuje Václava Stratila

Blansko - Dvacet pět milionů čar neboli šrafované kresby Václava Stratila vystavuje Galerie města Blansko. Brněnský výtvarník novou sérií připomíná tvorbu z osmdesátých let. Výstavu doplnila díla Martina Strouhala a Martina Vongreje.

Stratilovy obrazy vypadají na první pohled jen jako černé čtverce na stěně. Na pohled bližší, delší a klidnější odlišné šrafované struktury vytvářejí jemnou smyslovou kvalitu kreseb. Brněnský výtvarník Václav Stratil novou sérií připomněl svou tvorbu z osmdesátých let.

„Chtěl jsem si udělat takovou několikaletou performanci o tichu, o vyzařování ticha, o tajemství,“ říká o svém díle. Stratil se před třemi let stal laureátem ocenění pro umělce nad 35 let s názvem Umělec má cenu, jež udělují mladí výtvarníci, kteří tím chtějí vyjádřit respekt a uznání starší inspirativní generaci.

Kurátor Jiří Ptáček nyní na Stratilovu výstavu přizval dva mladší výtvarné umělce. Koncepci výstavy tak doplňují čtyři fotografie Martina Strouhala a prostorová vzpomínka z absolutna Martina Vongreje, letošního finalisty ceny Oskára Čepana.

Podívejte se na video z výstavy:

Dvacet pět milionů čar (zdroj: ČT24)

„Výběr autorů probíhal tak, že jsem pořád hledal někoho, kdo by mohl reprezentovat podobný přístup nebo blízký přístup v jiném médiu,“ říká Ptáček. V kontemplativní konfiguraci prací tří autorů sleduje pojmy vědomí, času, čáry, ruky nebo opakování.

Všechna díla jsou prezentována jenom v černé, bílé a rozličných odstínech šedi. Podle autorů je k jejich vnímání třeba téměř stejně tolik času jako k jejich vzniku. V Blansku to však návštěvníci musí stihnout do dvacátého prosince. Zde najdete stránky galerie.