První tištěná kniha v Severní Americe trhla aukční rekord

New York - Rekordních 14,2 milionu dolarů (286 milionů korun) zaplatil v newyorské aukční síni Sotheby's americký byznysmen a filantrop za knihu žalmů, první tištěný titul v Severní Americe. Bay Psalm Book se tak stala nejdražší tištěnou publikací, která byla kdy vydražena.

Nejvýše vydraženou tištěnou knihou je kniha žalmů (zdroj: ČT24)

Nový majitel David Rubenstein chce prý knihu půjčovat knihovnám po celém světě. Z původních 1 700 výtisků se do současnosti dochovalo jen jedenáct kopií tohoto díla v různě zachovalém stavu. Zhruba polovina z nich je kompletní, k takovým patří i vydražený svazek. „Má neuvěřitelný příběh, je to první tištěná kniha v Americe, první napsaná na území Spojených států. Neuvěřitelně vzácná,“ zdůraznil David Redden z aukční společnosti Sotheby's.

Kniha žalmů pochází z roku 1640. Puritáni ji přeložili z hebrejštiny a pak dali svým duchovním, aby šířili osvětu. Posledních tři sta let kniha ležela ve sbírce bostonského kostela Old South Church. Aukcí knihy chtěl získat peníze na svůj provoz a opravu. „Máme ve sbírce ještě jeden výtisk, ten jsme si nechali,“ přiznala zástupkyně kostela Nancy Taylorová.

Kniha sice při dražbě pokořila rekord, nicméně se prodala za nižší částku, než se očekávalo. Odhad se pohyboval mezi 15 až 30 miliony dolarů. I tak překonala dosud nejdražší prodej - dílo Johna Jamese Audubona nazvané Ptáci Ameriky se v roce 2010 vydražilo za 11,5 milionu dolarů.

Vydáno pod