150 let s Edvardem Munchem. I v Praze má svůj Týden

Praha - Slavného severského malíře, autora ikonického obrazu Výkřik, jednoho z nejslavnějších výtvarných děl všech dob, připomíná Týden Edvarda Muncha. Do soboty 30. listopadu nabídne festival rozmanitý program, který zahrne přednášky, konferenci, prohlídku výstavy i promítání filmu. Akce se koná k letošnímu výročí 150 let od narození slavného autora.

Obraz s krvavým nebem a hrůzou deformovanou tváří pojmenoval Edvard Munch (1863 až 1944) Výkřik. Mnoho lidí si s Munchem spojuje právě jen toto dílo. „Myslím, že je škoda, že je známý jenom Výkřik, protože Edvard Munch měl samozřejmě velmi rozmanitou tvorbu,“ říká vedoucí norské sekce Skandinávského domu Jitka Jindřišková: „Třeba vyzdobil aulu univerzity v Oslo, což je monumentální dílo velké fresky, které je běžnému divákovi zcela neznámé.“

Nechtěl malovat muže, co čtou noviny

Munch patřil k přelomovým umělcům dvacátého století. Ve své době šokoval, když tvořil pod vlivem bohémské skupiny spisovatelů, která se řídila heslem „piš svůj vlastní život.“ Maloval tak velmi otevřeně úzkost, smrt i lásku. „Už v roce 1889 se rozhodl pro to, že bude malovat lidi, co žijí, co dýchají, nechtěl malovat muže, co čtou noviny, a ženy, co pletou svetry,“ říká kurátorka Muzea Edvarda Muncha v Oslu Petra Pettersenová.

Munch se narodil 12. prosince 1863. V letošním roce se tudíž slaví 150. výročí Munchova narození a Skandinávský dům proto ve spolupráci s norským velvyslanectvím v Praze, Českým centrem Praha, Akademií výtvarných umění, Městskou knihovnou v Praze a Národní galerií pořádá festival Týden Edvarda Muncha.

Již ve středu se v Českém centru konala přednáška o Munchově životě a díle. Na Akademii výtvarných umění se dnes uskuteční konference Edvard Munch v souvislostech. Vedle Petry Pettersenové se jí zúčastní například Lidie Gluchowská z Univerzity v Zelené hoře (Polsko) a Otto M. Urban z AVU, který Munchovo dílo komentoval i pro Události v kultuře:

Reportáž a komentář Otto M. Urbana (zdroj: ČT24)

Norský spisovatel Steffen Kverneland dále představí nový obsáhlý komiks Munch, Jan Erik Holst z Norského filmového institutu se zaměří na vztah Muncha a kinematografie a Jiří Lauterkranc se bude věnovat restaurování uměleckých děl.

Večer se bude v Městské knihovně promítat životopisný film Edvard Munch britského režiséra Petera Watkinse a v sobotu 30. listopadu se od 15:00 koná ve Veletržním paláci komentovaná prohlídka Za obrazy Edvarda Muncha, která se kromě jeho děl vystavených v NG dotkne také pražské výstavy v roce 1905, díky níž se Munch proslavil v českém prostředí, a obrazů českých malířů, které Munchova díla inspirovala.

Podívejte se na stránky Týdne Edvarda Muncha.