Svěrák s Uhlířem cestují vlakem. Lístky štípají děti z opery

Praha – Nová scéna Národního divadla dnes ožije dětským ruchem. Dětská opera Praha totiž v šest hodin odehraje představení Jedeme vlakem, do něhož soubor promítl písně autorské dvojice Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Představení tradičně doplňují dekorace a projekce výtvarníka Jiřího Votruby.

Jevištní podoba populárních skladeb vznikla na základě předchozí zkušenosti Dětské opery a Svěráka s Uhlířem. Po úspěšné inscenaci Minioper, kde se odehrály čtyři pohádky, se obě strany rozhodly pokračovat ve spolupráci, a daly tak vzniknout hře Jedeme vlakem. Ta se nechala inspirovat knihou Mám v hlavě myš Lenku. Na nové scéně tak tedy zazní např. písně Straka, Jedeme vlakem nebo Kluci s klukama.

Děj je, jak už ostatně název napovídá, situován do vlaku. Děti v něm cestují a zažívají různá dobrodružství, a ačkoliv se ve druhém dějství na chvíli vrátí i do školy, nakonec opět skončí ve vlaku. Příběh prý nebylo jednoduché sestavit, musel totiž určitým způsobem navazovat na písně tak, aby dával smysl.

A v čem tkví úspěch Uhlířových a Svěrákových písní? Zakladatelka souboru Jiřina Marková-Krystlíková míní, že je to právě jednoduchostí, ale zároveň rafinovaností textů. „Texty jsou chytré a vtipné, ale přitom zvládnutelné pro děti,“ vysvětluje, proč tvorba zmíněných umělců oslovuje posluchače napříč generacemi.

Dětská opera Jedeme vlakem (zdroj: ČT24)