Milion za pončo Luka Skywalkera

Londýn – Kdo disponuje přebytečnými penězi a je filmovým či hudebním fanouškem, toho jistě rádi přivítají v londýnské aukční síni Christie's, kde se budou dražit osobní věci herců či zpěváků a rekvizity z hollywoodských trháků. Odhadní ceny akce Pop Culture se pohybují v přepočtu od pětadvaceti tisíc do milionu korun.

Síň Christie's draží filmové a hudební předměty (zdroj: ČT24)

Velké části nabídky kralují filmové kostýmy. Zájemci zde najdou oblek herce Daniela Craiga z bondovky Skyfall, pončo Luka Skywalkera ze čtvrtého dílu Star Wars (jedná se vůbec o nejdražší kousek celé aukce – jeho hodnota se odhaduje na téměř milion korun) nebo šaty Audrey Hepburnové z filmu Paříž v letním parnu.

O slovo se v Londýně hlásí ale také svět hudby. Tak třeba zájemce o trumpetu jazzového krále Louise Armstronga musí mít v peněžence alespoň čtvrt milionu korun. Hudební nástroj muzikant skutečně používal, poté jej ale daroval svému vnukovi od adoptovaného syna, který hraní na trumpetu také miloval.

Vedle Armstrongovy trumpety nabízí aukce i předměty současnějších popových ikon, jako je Madonna nebo Lady Gaga. Nejnovějším přírůstkem dražby je večerní róba od Jeana-Paula Gaultiera, kterou královna kontroverze měla na předávání cen MTV 2009. Na červený koberec tenkrát dorazila s žabákem Kermitem.

K mání je i koncertní obleček Britney Spearsové z roku 2000 nebo kostým Freddieho Mercuryho. Milovníci Beatles si mohou koupit košili George Harrisona. Brouci z Liverpoolu pro sebe mají ostatně celý jeden oddíl, kde nechybí ani proslulá hambatá fotografie Johna Lennona a Yoko Ono.