Nejlepší francouzský film? O Tour de France

Praha - Festival francouzského filmu vyhrála komedie Velký závod. Snímek Laurenta Tuela v sekci Výběr české kritiky nejvíce zaujal publikum. Režisér uvedl v Praze svůj film osobně a poskytl také rozhovor Událostem v kultuře.

Velký závod vypráví příběh Francoise, kterému se rozpadla rodina a vyhodili ho z práce. Milovník cyklistiky si jako terapii zvolí v předstihu jednoho dne ujet celý závod Tour de France. Ve filmu hrají Clovis Cornillac, Bouli Lanners nebo Ary Abittan.

„Jsem velkým fanouškem Tour. Když jsem byl malý, chodili jsme se na závody dívat s rodinou, byla to rodinná událost. Když jdete třeba na fotbal, musíte za to platit, ale Tour de France je všem přístupná zdarma,“ vypráví režisér.

„Trochu to připomíná film o Donu Quijotovi. Hrdina se postupně naučí, jak jednat s lidmi, které miluje, se synem, ženou i přáteli. Je to epický film. Zčásti mě inspiroval i western a je to také road movie,“ doplňuje Tuel.

Rozhovor s Laurentem Tuelem (zdroj: ČT24)

Snímky do soutěžní sekce vybrali čeští filmoví novináři ze současné francouzské produkce. Komedii z prostředí Tour de France zvolil Jan Šmíd, zpravodaj Českého rozhlasu. „Díky jednoduché zápletce se budete moci alespoň mírně dotknout toho úžasného fenoménu, kterým je Tour de France. Kdo se nebyl podívat alespoň na jedné etapě, nikdy nepochopí obrovský entuziasmus, nadšení a respekt, které závod doprovázejí,“ říká Šmíd.

Na druhém místě v divácké soutěži se umístil snímek iránského režiséra Asghara Farhadiho Minulost, za který francouzská herečka Bérénice Béjo letos získala cenu za nejlepší herecký výkon v Cannes. Třetí místo patří filmu Jérôma Bonnella Chvíle setkání. V příběhu nečekané lásky excelují Francouzka Emmanuelle Devosová a Brit Gabriel Byrne (více čtěte zde).

Šestnáctý Festival francouzského filmu navštívil rekordní počet 20 662 diváků. Vítězný film Velký závod bude i v prosinci k vidění v českých kinech, mimo jiné v biografu pražského Francouzského institutu.

Podívejte se na trailer Velkého závodu:

Vydáno pod