Velký závod – v hlavní roli kolo, Tour a příběh opravdového Francouze

Největší závod, největší dobrodružství a jeden splněný sen. Obyčejný chlapík François Nouel uhání na silničním speciálu před pelotonem slavné Tour de France, před sebou má něco kolem tří tisíc ubíjejících kilometrů a někde v dálce vidí Vítězný oblouk. Možná mu dojdou síly, možná zkolabuje, ale nikdy to nevzdá! Protože kdo nevyšlape v sedle bicyklu Tourmalet, není Francouz. Přehazovačka, přespávání v karavanu holandského fanouška a hranolky v bufáči u silnice povoleny.

Ke stému, jubilejnímu ročníku závodu všech cyklistických závodů Tour de France dala francouzská kinematografie všem jeho fanouškům a vůbec všem lidem od kol dárek. Nikdo mi totiž nevymluví, že Velký závod v tomto roce nevznikl náhodou. Na druhé straně je zřejmé, že nezávisle na tom si cyklistika své místo na filmovém slunci již našla. Potvrzují to filmy jako Vítězové, přinášející cyklistickou story Kevina Costnera, odehrávající se v drsné kulise brutálního třídenního závodu Coors International Bicycle Classic, jenž vede napříč pohořím Colorado-Rockies, neuvěřitelný příběh amatérského cyklisty Graema Obreeho, který jako Létající Skot na kole vlastní výroby překonal v roce 1993 světový rekord v hodinovce, či skvělý, dlouhometrážní dokument Tour de France aneb Peklo na kolech, jenž se snaží autenticky proniknout do myšlení těch báječných mužů, kteří se hrbí nad berany, na příkladu závodníků stáje Telekom. A to jsem ještě nepočítal skvělý, celovečerní cyklistický animák Trio z Beleville, který se probojoval až do oscarových nominací.

Na kole se filmovým plátnem již proháněl kdekdo, včetně slavného desperáta Butche Cassidyho, jenž to činil v nezapomenutelné sekvenci a rytmu „Raindrops is falling on my head“. Ten, který roztáčí pedály tentokrát, ale není vůbec slavný, ba právě naopak. Je to nejobyčejnější chlapík, jakého si dokážete představit, muž, který miloval Tour a měl dosud nenaplněný sen, že ji jednou pojede. Nevyšlo mu to jako závodníkovi, který na to kdysi asi stejně neměl a navíc si zrovna založil rodinu, nevyšlo mu to ani později, za volantem doprovodného vozu, což způsobilo, že o tuhle rodinu málem přišel. A tak se, podle jednoduchého hesla „Co si sám neuděláš, nemáš!“ rozhodl, že už nebude na nic čekat a na nikoho spoléhat a tuhle Tour si odšlape sám. A jak řekl, tak také udělal!

Tak každý den dobrý člověk François Nouel usedá na kolo, aby odjel etapu, která čeká na profesionální peloton příští den. Pod vedením bývalého úspěšného sportovního manažera Rémiho Pletinckxe, který sice vypadá jako troska, ale pořád se vyzná a ví jak na to, za doprovodu holandského fandy silniční cyklistiky, jenž mu nabídl svůj karavan i pohled na nahatou manželku a později i za účasti televizních kamer, které mazaný Rémi dovlekl na plac, aby všichni viděli, jak se plní jeden velký, francouzský sen. A tak François šlape (stejně neúnavně a obdobně sympaticky jako před nějakými deseti lety Forrest Gump běžel), a vy, kterým byl zpočátku ukradený a možná vás i trochu prudil, najednou zjišťujete, že mu začínáte fandit. A v téhle chvíli začíná Velký závod vyhrávat, bez ohledu na to, zdali ho François Nouel dojede, nebo mu definitivně spadne řetěz.

Tenhle film nemohl natočit nikdo jiný, nežli francouzský režisér, kterým se nakonec stal talentovaný Laurent Tuel, jenž byl v roce 2007 dokonce nominovaný na Césara za portrét francouzské rockové megahvězdy Jeana-Phillipa. Je to evidentně flexibilní tvůrce, neboť na cyklistiku přesedlal z rocku hladce, a bez problémů a zásadních vad na kráse jí lehkou a šarmantní filmovou rukou vzdal neokázalý, ale oslovující, sympatický a laskavý hold. A také je to pragmatik, který hned v úvodu jasně deklaruje, že s pojmy, jako je „product placement“ se nijak subtilně či dokonce skrytě mazat nebude. A tak se hned zpočátku dozvíte, jaká je značka vítězů, neuvěřitelně odlehčeného kola s rámem z karbonových vláken a laserově přesnou přehazovačkou a přesmykačem, s nimiž Tour vyhrát je brnkačka. Značku vám neprozradím (to si musíte zajit do kina), jediné, co k tomu v tuto chvíli dodávám je informace, že u nás takové kolo v závodní kvalitě pod sto tisíc rozhodně nepořídíte. Ale nekupte ho, když víte, co všechno byste s ním mohli vyhrát, jestliže mu ovšem dokážete dát potřebný impuls.

Tuel točí Velký závod zkušeně a přehledně, na rozdíl od závodníků nikam nechvátá a dává vám dostatek času i vstřícných epizod, abyste dokázali s klíčovou figurou jeho pelotonu navázat kontakt. A není se třeba bát, že to bude vlk samotář, neboť takových chlapíků, kteří jako on milují jízdu na kole otevřenou letní krajinou, jsou mraky. Zejména pro ně a také o nich je Velký závod natočen. A částečně také o tom, co charakterizuje i stigmatizuje současný profesionální peloton, koučovaný zájmy mocných, s povinným odkazem na dopingové aféry a drsná pravidla profesionální sportovní arény, charakteristické tím, že v ní vlastně žádná pravidla neplatí.

Klíčové figury tohoto jednoduchého a vcelku bezproblémově předvídatelného příběhu jsou popsány i odehrány přesně a uvěřitelně, v čele s dalším držitelem Césara, zarputilým Clovisem Cornillacem a dalšími, většinou sympatickými týpky, kteří zpravidla lemuji trasu velké Tour a v cyklistickém kontextu naplňují hřebejkovskou tezi, jež v jejich parafrázované interpretaci říká, že my, lidé od kol, si přeci musíme pomáhat. Když k tomu připočtete slušně zprostředkovanou atmosféru Tour, zarámovanou tradičními krajinářskými záběry i včasným prozřením původně nepřátelského žluťáka Tonyho, vychází vám z toho očekávaně slzopudné finále na Champs Elysées a celkově docela příjemný pocit z toho, jak obyčejný chlápek, který se vám tak trochu podobá, nakonec k zaslouženému štěstí přišel.

Velký závod je malý, nenápadný, jednoduchý a zvláštním způsobem čistý a optimistický film, s nekomplikovaným poselstvím a docela obyčejným hrdinou. Budeme mu společně držet palce a fandit, aby jeho galusky nakonec triumfálně prosvištěly Vítězným obloukem, za aplausu jeho rodiny i všech, kteří mají rádi ruce na beranech a vítr ve vlasech, při dlouhém sjezdu do cíle. Budeme mu fandit, protože nám jeho jednoduchý příběh inspirativně vzkazuje, že je třeba šlapat a nepovolit, dokud neuvidíme náš Vítězný oblouk, který přece musí být již někde za obzorem. A také se v něm zrcadlí odraz nejen jeho, ale i našeho, dosud nenaplněného snu. Každý přece nějaký máme…

LA GRANDE BOUCLE/VELKÝ ZÁVOD - Francie 2013, 98 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Laurent Tuel. Scénář: Romain Protat, Lyes Belaïdouni, Yohan Levy. Kamera: Gilles Porte. Hudba: André Manoukian. Hrají: Clovis Cornillac (François Nouel), Bouli Lanners (Rémi Pletinckx), Ary Abittan (Tony), Bruno Lochet (Pierre Bojean), Élodie Bouchezová (Sylvie Nouelová), André Marcon (Daniel Lafarge), Rose Capraisová (Tina Bojeanová), Annick Christiaensová (Gertrudis Bojeanová). V kinech od 28. listopadu 2013.