Žij a nech žít. Film, který se pouští na tenký led

Bratislava - Na Slovensku vzniká film o jedné z největších kauz devadesátých let - únosu syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Případ z roku 1995 nebyl nikdy kvůli zásahům politiků vyřešen. Lidé v pozadí si dodnes udrželi velkou moc. Autoři snímku Žij a nech žít proto nikoho přímo nejmenují, diváci ale nebudou mít problém hlavní aktéry identifikovat.

Osm maskovaných mužů zastavuje u Bratislavy auto prezidentova syna. Michal Kováč mladší okamžitě schytá tvrdé rány a upadá do bezvědomí. Řeč je o 31. srpnu 1995. „Celou tu situaci jsme zdokumentovali, přesně jsme věděli, jaká byla logistika toho únosu,“ popisuje režisér snímku Vlado Fischer. Únosci převezli prezidentova syna v kufru osobního auta přes hraniční přechod Berg. Ten už je dnes zrušený. Aby byl film autentický, využije režisér počítačovou animaci.

Na Kováče mladšího byl tehdy vydán v Německu mezinárodní zatykač kvůli jeho obchodním aktivitám. Film vychází z nepotvrzených informací, že zavlečení mladíka za hranice nařídil tajné službě předseda vlády, se kterým tehdejší prezident soupeřil. Když se Kováč junior probral z bezvědomí, putoval do vydávací vazby. Prezident za ním ještě v noci jel do Heinburgu.

Michal Kováč (nar. 5. října 1930) byl prvním slovenským prezidentem, ve funkci byl od roku 1993 do roku 1998. Předtím pracoval v oblasti bankovnictví. Jeho působení ve funkci hlavy státu bylo poznamenané rozpory s premiérem a šéfem HZDS Vladimírem Mečiarem.

Podle exprezidenta Kováče stál za zavlečením jeho syna do Rakouska někdejší kontroverzní šéf slovenské tajné služby (SIS) Ivan Lexa. V roce 2011 s ním však prohrál soudní spor. Bratislavský okresní soud Kováčovi tehdy uložil, aby se Lexovi písemně omluvil a zaplatil odškodné 3 319 eur (80 000 Kč).

Došetření případu znemožnila amnestie

Vladimír Mečiar v roce 1998 amnestoval všechny, kteří se na únosu podíleli, a zastavil vyšetřování. Od té doby proběhlo již několik pokusů amnestii zrušit. Před jejím vyhlášením byl ještě odstraněn důležitý svědek, policista Róbert Remiáš, v jehož autě vybuchla trhavina. „Pro mě to bylo velmi odstrašující a dost jsem se tehdy bál, jak to celé dopadne,“ dodal režisér filmu Fischer.

Film vypráví příběh z pohledu dvou detektivů, kteří únos vyšetřují. Pravdu odhalí - nesmí ji ale zveřejnit. Slováci se skrze filmové zpracování dozvědí o pozadí případu víc až příští rok v kině. „Toto téma, podpořené dalšími kriminálními kauzami, může být pro diváky zajímavé. Bude to test společnosti,“ dodal Milan Stráňava, producent filmu. Michal Kováč mladší se s autory filmu sešel. O tehdejších událostech už ale nechce mluvit - stále jsou pro něj stresující.

David Miřejovský k natáčení filmu Žij a nech žít (zdroj: ČT24)