Místo jídla je servírována krása

Praha - Stolečku, prostři se! je název výstavy, která s úspěchem po celý rok cestovala po prestižních evropských galeriích. Teď je poprvé k vidění i v pražské galerii Czechdesign. Výstava s pohádkovým názvem představuje práce nejen českých návrhářů.

„Design neznamená optimalizaci tradičních výrobků, které by se tak od ostatních odlišily svojí funkčností. Design naopak poznamenává pozorovatele jako pohádka svého posluchače. Snahou designérů není tedy pouze vytvořit samotný objekt, ale hlavně vyvolat z něj pocity. Někdy se o to postará samotná jednoduchost návrhu, jindy je to jeho až nepochopitelná složitost. Myslím si, že český design obecně a vystavené kusy speciálně srší podobně jako pohádky velkou dávkou citu a romantiky. Společnou charakteristikou jsou též opakující se pocity radosti vždy, když má člověk design před očima, stejně jako neutuchající touha dětí slyšet již dávnou známou pohádku znova a znova,“ uvádí výstavu její kurátor Michael Vasku.

Stolečku, prostři se! (zdroj: ČT24)

Přeplněný stůl nabízí mimo jiné i skleněné kolekce designérů Jiřího Pelcla, Maxima Velčovského a Františka Víznera ze skláren BOMMA, mramorové vázy studia deFORM, šperkovnice LLEV, sklo z dílny značky VERREUM a ozdobou stolečku budou i šperky značky ZORYA.

České publikum bude mít zároveň možnost podívat se na místa, která výstava během více než roku cestování navštívila, prostřednictvím exkluzivního výběru zahraničního designu, šperky německé produkce, rakouský porcelán nebo příbory Thomase Feichtera.

Stolečku, prostři se! – Galerie Czechdesign
Zdroj: ČT24

Stolečku, prostři se!– Galerie Czechdesign, Vojtěšská 3, Praha 1, od 27. 11. do 31. 01. 2014, úterý až pátek: 10:00–18:00.