Loni v Marienbadu na rekreaci ROH

Praha - Slavný artový film z 60. let Loni v Marienbadu inspiroval uměleckou skupinu, která si říká Depresivní děti touží po penězích. Umělci kromě archivního snímku oživili i dvacet let nepoužívaný sál památkově chráněné Švehlovy koleje na pražských Vinohradech, kde představení uvádí.

Tajemnou atmosféru podivných lázní a vznešených hostů s nepříliš nosným filmovým dějem Depresivní děti obohatily o realitu českých Mariánských Lázní v 60. letech. V inscenaci se s nadsázkou a humorem zamyslely nad tím, jak by film vypadal, kdyby v šedesátých letech nevznikal ve francouzské produkci, ale v té československé - na Barrandově.

„Chtěli jsme spojit estetiku filmu, tzn. francouzskou novou vlnu s vytříbenými záběry a určitou černobílostí, s estetikou ROH ubytoven v 60. letech, takže společné umývárny, snídaně s tukovými rohlíky a společné vycházky na promenádě,“ prozradil režisér Jakub Čermák.

Loni v Marienbadu Depresivních dětí (zdroj: ČT24)

V opuštěných prostorách prvorepublikové koleje tak v kontrastu ožívá i pravá socialistická lázeňská realita. „Nosná nit, která se představením vine, je téma paměti, a to zrovna v tomhle prostoru, který se dvacet let nepoužíval, a podle toho vypadá, myslím, dost silně rezonuje. Ten prostor je vlastně hlavní postava toho představení,“ říká herec Jiří Ratajík.

Kromě postav filmu se tak na jevišti objeví také sám režisér snímku Alain Resnaise, ale rovněž obdivovatel Mariánských Lázní Johan Wolfgang Goethe či Agáta Hanychová, která tu uspořádala svou tajnou svatbu.

Prvorepublikový sál ve vnitrobloku Švehlovy koleje, Slavíkova 22, Praha 3, který dosud sloužil především jako skladiště, hostí představení ve třech termínech, od 1. do 3. prosince vždy od 20:00.