Vokolek a Zindulka dětem: Tajemství hradů a zřícenin

Praha - Autor populární série Neznámé Čechy, v nichž pro čtenáře objevuje posvátná místa, věnoval svou novou knihu Lovci záhad - tajemství hradů a zřícenin mladým čtenářům. Knížku spisovatele Václava Vokolka zároveň jako audioknihu namluvil herec Stanislav Zindulka.

Vokolek a Zindulka dětem (zdroj: ČT24)

Václav Vokolek se věnuje hlavně kulturním a duchovním dějinám českých zemí. Své poznání se nyní rozhodl zprostředkovat i mladým čtenářům: „Děti už něco ví z dějepisu, když mají dobrého dějepisáře, a také mají fantazii. Já jsem se to pokusil spojit. Jsou tam věci na poučení, ale jsou hodně schované, protože děti nemají rády, když je někdo poučuje.“

Inspiraci k fantastickým příběhům o českých hradech a zříceninách autor čerpal z nejstarších pověstí. „Já jsem je převyprávěl a moc jsem si tam domyslel, ale měl jsem základ, který se k tomu místu váže,“ říká Vokolek. Hlavní hrdinové příběhů dostali jména podle skutečných lidí, kromě autorovy vnučky to byli i jeho studenti.

Knihu ilustrovala výtvarnice Tereza Tydlitátová. Sama se s autorem nikdy nepotkala a jeho příběhy vymalovala až podle rukopisu. Ačkoli si Václav Vokolek vždycky pečlivě hlídá i výtvarné zpracování svých knih, Tydlitátová dostala volnou ruku. „Je to velice krásné,“ pochvaloval si nakonec ilustrace.

Současně vznikla i audiokniha, kterou namluvil herec Stanislav Zindulka. Knize i CD popřál mnoho dobrého šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojky Miroslav Dittrich. Dvojka se totiž ujala role partnera a stála při vzniku obou variant knížky.

Jméno Vokolek

Václav Vokolek (narozen roku 1947 v Děčíně) je synem katolického spisovatele Vladimíra Vokolka a synovcem nakladatele Vlastimila Vokolka a sochaře Vojmíra Vokolka. O rodině nedávno vyšel pozoruhodný sborník Jméno Vokolek.

Sváteční slovo (zdroj: ČT24)

Po nedokončených vysokoškolských studiích Václav pracoval jako zámecký a klášterní správce, pracovník muzea nebo restaurátor výtvarných děl. Od roku 1975 je ve svobodném povolání. Po listopadu 1989 působil i v literárních redakcích Hostu a Souvislostí a podílel se na založení nakladatelství Triáda.

Od 1995 vyučuje dějiny umění na pražské Vyšší škole odborné publicistiky. Intenzivně se věnuje také výtvarné tvorbě a ilustraci. Coby spisovatel a editor se zabývá kulturní historií českých zemí se zvláštním zřetelem ke krajině a posvátnu.

V pořadu Sváteční slovo Václav Vokolek říká: „Vztah k posvátnému nemůžeme zrušit tím, že ho budeme označovat za něco překonaného, primitivního. Není to tak dávno, co skutečným prožitkem posvátného byly poutě na svatá místa. Putovat za vyšším cílem mohlo být smyslem našeho života. Člověk se pro takovou pouť musel rozhodnout a vyjít.“

Vydáno pod