Supraphon vydal kompletní nahrávky dua Šimek a Grossmann

Praha- Vychází souhrn všeho, co kdy z tvorby komického dua Šimek a Grossmann zachytily mikrofony. Některé záznamy uslyší posluchači úplně poprvé. Při příležitosti vydání 17 CD v jednom boxu uspořádal Supraphon vzpomínkový den.

„Pracovali jsme na něm od března i za pomoci sběratelů. Nikdy jsem tak velký projekt nedělala,“ řekla producentka Naďa Dvorská. „Jsou tam záznamy z generálek nebo řada neobyčejně nádherných povídek, který byly cenzurované.“

„Tvořili přímo na jevišti, měli sice kostru, ale podle aktuálnosti a toho, jak publikum reagovalo, dokázali odbourat sebe, publikum i nás. My jsem se řehtali za portálem,“ vypráví zpěvačka Miluška Voborníková. Styl Šimka s Grossmanem nebyl tak cizelovaný jako humor Suchého se Šlitrem, diváci však milovali jejich spontánnost a smysl pro absurditu.

Jinotaje 1968

Nejostřeji se vyjadřovali k srpnové okupaci vojsk Varšavské smlouvy. „Mého muže chytal amok, mluvil tak sprostě, jako nikdy v životě. Pak to vyřešili tak, že začali psát ty dialogy,“ vzpomíná Šimkova žena Madla. „Jsem ráda, že záznamy uslyší i ti mladí, kteří je znají třeba jen z nahrávek značně krácených. Ve svých scénkách zejména v roce 1968 používali řadu jinotajů a metafor a publikum je milovalo. Jejich dialogy jsou vtipné i dnes.“

Cenzoři měli náročnou práci, podle pamětníků při představeních nedokázali udržet vážnou tvář. Jejich úkol skončil se skonem Jiřího Grossmana v roce 1971. Od jeho úmrtí uplyne 5. prosince 42 let, zemřel v svých 30 letech. Miloslav Šimek odešel jako třiašedesátiletý 16. února 2004. K desátému výročí jeho úmrtí se v příštím roce plánuje setkání přátel.

Supraphonský komplet obsahuje vedle známých scének i řadu překvapení, protože Dvorská objevila záznamy dosud nezveřejněné. Navíc tu jsou všechny pořady ze Semaforu v nesestříhané podobě i kuriozity, nečekané dialogy a písničky.

V projektu nazvaném Šimek a Grossmann - Komplet 1966-1971 jsou veškeré dostupné záznamy vystoupení obou komiků seřazeny tak, jak skutečně na scéně probíhaly. Některé, například z archivu Českého rozhlasu, uslyší posluchači poprvé, neboť jde o objevy, zachráněné před smazáním (Besídka u mikrofonu, Radionokturno).

Kdy oba byli ještě mladíčky

Záznamy kompletují představení Návštěvní den, Besídka zvláštní školy, Othello odpadá, Večer pro otrlé, Besídka v rašeliništi, Besídka divadelní, Hop dva tři, Pánský večírek, Potoky modré krve. Je tu i několik nahrávek z předsemaforského období Š+G.

„Jde o pořad Radionokturno z roku 1966, kdy oba byli ještě mladíčky, mediálním světem neostřílenými,“ uvedla Dvorská. Z některých televizních nahrávek je slyšet režiséra Jána Roháče. V jednom představení zpívá dvě písničky Karel Kryl, v dalším Eva Olmerová, Pavel Bobek tu exceluje i jako komik.

Booklet kompletu má 56 stran, informuje o činnosti dvojice Š+G od roku 1960, kdy se seznámila, a nabízí neznámé fotografie. Celý soubor vychází ve spolupráci s Českým rozhlasem a Českou televizí. Podívejte se na stránky Supraphonu.