Neonacisté jsou cigáni, říká Janička z Ptáčat

Brno - Příběh školní třídy převážně romských dětí pokračuje. Původní seriál začal vznikat v roce 2009 v reakci na petici rodičů, kteří si nepřáli, aby jejich děti chodily do třídy s romskými spolužáky. Hrdiny seriálu se staly samotné děti z 2. B, které během prvních šestnácti dílů samy točily dění kolem sebe na malou kameru. Režisérka Kamila Zlatušková se k seriálu nyní vrátila a natočila druhou, šestidílnou sérii. Diváci ji uvidí na začátku příštího roku.

V druhé sérii jsou děti opět konfrontovány se závažnými společenskými tématy. „Druhá série je vyostřenější vzhledem k tomu, jak momentálně vypadá společenská situace ve vztahu k Romům. Diváci mohou například vidět, jak jsme se s dětmi podívaly na protiromský pochod a blokádu, které se před dvěma lety konaly v Brně,“ říká Kamila Zlatušková.

Proč jste tady?

„Dobrý den, proč jste tady?“ ptá se Janička účastníků demonstrace. Mnoha odpovědí se však dívenka s kamerou nedočkala. Sdílnější nejsou ani policisté, kteří Janu s její bezelstnou otázkou odkazují na tiskovou mluvčí. Jana nakonec situaci reflektuje tak, že jsme přeci všichni cigáni. Podle dívky v zásadě neonacisté neexistují, ale jsou to jen normální lidé.

„V překladu se extremismus v dnešních dnech přesunul do středních poloh a na mítinky a protiromské pochody chodí lidé, kteří nejsou členy Dělnické strany ani nejsou neonacisty, ale jsou ze současné situace frustrovaní,“ interpretuje její slova Zlatušková.

Cikánské Sněženky a machři

Druhá série Ptáčat sledovala děti i paní učitelku Jarmilu od 3. do 5. třídy. Děti ve svých ulicích zažily nejen protiromskou demonstraci, ale dále s profesionálním občanem Matějem Hollanem samy demonstrovaly proti hernám, podstoupily cvičení, která by jim měla pomoci lépe se soustředit, nebo jely poprvé na lyže. „Snažili jsme se o takové cikánské Sněženky a machry,“ usmívá se Zlatušková.

Podívejte se na videa:

První šestnáctidílná série Ptáčat s podtitulem Nejsme žádná béčka vzbudila po svém uvedení velký ohlas doma i ve světě: získala například Cenu Gypsy Spirit za počin roku 2010 či nominaci některých dílů a souvisejících děl na prestižní European Civis Media Prize 2011.

Na obrazovce od 4. ledna

Druhá série na úspěchy první důstojně navazuje: z jednoho z příběhů vznikl krátký film, který letos v konkurenci velkých koprodukčních projektů vyhrál cenu za nejlepší populárně-vědecký dokument na festivalu Academia Film Olomouc a byl nominován na Japan Prix 2013.

Druhou sérii unikátního časosběrného dokumentárního cyklu s podtitulem Kdo neskáče, není Ptáče začne Česká televize vysílat na programu ČT2 v sobotu 4. ledna.

Více informací a díly první série on-line najdete zde.