Brigádníci ve sněmovně? Čeští umělci zdraví z roku 2023

Praha – Martha Issová prezidentkou, Karel Gott absolutním Slavíkem všech slavíků a atletky běhající v lodičkách – tak si představují českou kulturu a společnost někteří umělci v roce 2023. Do projektu Českého rozhlasu, který zkoumá představy lidí o budoucnosti, se zapojilo víc jak sedm tisíc lidí.

Česká kultura 2023 (zdroj: ČT24)

„Velká národní předpověď“ odstartovala letos 4. listopadu a do konce téhož měsíce, kdy skončila, se jí zúčastnily tisícovky lidí. "Tipování je rozděleno na veřejnou a soukromou část. Díky hromadnému tipování se dozvědí, zda vidí budoucnost jako národ černě, nebo růžově,“ prohlásil v době konání akce ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

A jak to tedy s Českem dopadne? Vášnivý kuřák Jiří Bartoška vidí budoucnost milovníků nikotinu jasně – v kavárnách budou moci vyfukovat kouř maximálně do igelitových pytlů. „Za každé války vznikaly odbojové skupiny. Věřím, že v roce 2023 jednu z odbojových buněk proti zákazu kouření povedu,“ dodal k videu ředitel karlovarského filmového festivalu.

Herečka Martha Issová má do roku 2023 zase politické plány a herec Martin Dejdar se bojí devastace českého tradičního pivovarství. I tak vypadají krátké video spoty, jimiž se známé osobnosti podílejí na výše uvedeném projektu Česko 2023. Z hlediska kultury se podle rappera a výtvarníka Vladimira 518 zas tak moc nezmění – jména, která se točí dnes (jako Karel Gott či Lucie Bílá) se podle něj bohužel udrží i za deset let. Alespoň technologie tedy podle Miloše Čermáka prodělají obrovskou změnu…

Z výsledků vyplynulo, že většina „obyčejných“ Čechů vidí budoucnost růžově. Nečekají přílet mimozemšťanů, ale dvojitou výhru v hokejovém mistrovství světa.

Na všechny pozdravy známých osobností z roku 2023 se podívejte zde. Anebo se alespoň koukněte, co si myslí Vladimir 518.