Jméno růže v Pardubicích sází na atmosféru

Pardubice - Píše se rok 1327. V italském klášteře dochází k záhadným úmrtím. Jaké tajemství klášter skrývá? A kdo ho chce uchránit? Román spisovatele a filozofa Umberta Eca Jméno růže se pohybuje na pomezí historické a fiktivní prózy. Dočkal se filmového i divadelního zpracování. Jednu z dramatizací uvede Východočeské divadlo v Pardubicích v premiéře 7. prosince.

Východočeské divadlo uvádí Jméno růže (zdroj: ČT24)

„V jednom nejmenovaném italském klášteře dojde krátce po sobě k několika záhadným úmrtím místních mnichů,“ přibližuje krátce děj dramaturg divadla Zdeněk Janál. „Klášterní komplex je však výjimečný i tím, že ukrývá přísně střeženou knihovnu obsahující veškeré vědění tehdejšího křesťanského světa. Po tom, zda ona úmrtí s tímto trezorem vzdělanosti souvisí, a dalších možných důvodech tragických událostí začne pátrat františkánský mnich Vilém z Baskervillu, který se nezalekne žádné překážky, aby se dostal až k cíli.“

Středověkou mysteriózní detektivku s prvky thrilleru nastudoval v Pardubicích hostující režisér Petr Kracik. Neobává se, že lidé budou inscenaci srovnávat se známým filmovým zpracováním v režii Jeana-Jacquese Annauda z roku 1986 se Seanem Connerym v hlavní roli. "Nechceme totiž soutěžit s románem ani s filmem – pokoušíme se vytvořit novou a ryze divadelní 'verzi' známého příběhu. Naše Jméno růže určitě nebude žádnou 'operou' přesycenou nejrůznějšími efekty. Usilujeme spíše o propracované herecké divadlo," vysvětlil Kracik.

Ecovo obsáhlé dílo patří k nejčtenějším románům celého 20. století. Východočeské divadlo ho uvede v adaptaci německého dramatika a režiséra Clause J. Frankla. „Přestože Frankl napsal svou hru pro exteriérovou inscenaci, jsme přesvědčeni o tom, že mnohem více než pro hraní pod širým nebem je tato hra ideální pro magický svět divadelního sálu,“ doplnil Zdeněk Janál.

Viléma z Baskervillu ztvární Jiří Kalužný, jeho žáka Adsona z melku Petr Borovec a Jorgeho z Burgosu hraje Jan Hyhlík. Pardubická scéna uvádí Jméno růže oba víkendové večery - 7. i 8. prosince.