Hollandová přivezla Izraeli Hořící keř. A odvezla si cenu

Jeruzalém - Agnieszka Hollandová převzala v Jeruzalémě cenu za celoživoní přínos filmu. Polská režisérka se v Izraeli zastavila při „turné“, během něhož představuje v zahraničí Hořící keř, hraný snímek vracející se ke smrti Jana Palacha.

Agnieszka Hollandová byla oceněna v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

„Před mnoha lety jsem byla v Jeruzalémě na tomto festivalu židovského filmu se snímkem Angry Harvest. Od té doby tu zůstal kousek mého srdce,“ svěřila se při přebírání ocenění režisérka, která návštěvu Jeruzaléma vklínila mezi cesty do Washingtonu a Berlína. Cenu za celoživotní přínos židovskému a světovému filmu dostala jako dárek ke čtyřicátému výročí svého vstupu do světa stříbrného plátna. 

Projekce svého posledního snímku Hořící keř uvedla v Jeruzalémě, Tel Avivu a Haifě. „Nejzajímavější je tajemství dobra, jak se to stává, že lidi dělají něco takového, i když to není vůbec racionální a nikdo to od nich v podstatě nečeká,“ uvedla k filmu režisérka.

Drama odehrávající se v Československu po sebeupálení Jana Palacha je podle ní pro izraelské diváky pochopitelné: „Ve dvacátám století byla většina lidí postavena před nemožnost volby. Myslím, že to dodnes určuje mnohá politická i osobní rozhodnutí.“

Československé události roku 1968 mimo jiné krátce po příjezdu tanků ve své písni Praha zvěčnil místní bard Arik Einstein, který zemřel minulý týden.

A. Hollandová a T. Pauhoufová o Hořícím keři a Izraeli (zdroj: ČT24)

Společně s Hollandovou představila v Izraeli Hořící keř také herečka Tatiana Pauhofová, která ztvárnila advokátku Dagmar Burešovou. „Univerzální téma, jak musí člověk denně volit cestu a činit rozhodnutí, je podle mě i v Izraeli velmi aktuální,“ domnívá se.

Hořící keř spojují s Izraelem ještě dvě věci - židovský původ režisérky Hollandové a samotný název, který odkazuje na podobu, v jaké se v Bibli vyjevil Mojžíšovi Bůh. 

Vydáno pod