Brilantní Sviňák James McAvoy skicuje portrét nechutného úchyla

Chlastá, sjíždí se kokainem, mlátí lidi, neřestně se peleší, s gustem se brodí špínou a stokou vlastních zvratků a dělá sviňárny kolegům, aby byl sám povýšen. Je to prasák, feťák, alkoholik a podrazák, je to příval husté a lepkavé skotské špíny, kterou na filmové plátno vyvrhl autor Trainspottingu Irvine Welsh a parádně rozmázl hnusný, zkorumpovaný polda Bruce Robertson.

Z jeho sviňáckého, špinavého, upoceného a upatlaného života vám nebude dvakrát dobře. Seržant Robertson (James McAvoy) sice nezřídka vypadá a jedná jako mutant maniaka a šílence, ale zároveň dobře ví, čeho chce v tomhle obskurním bytí dosáhnout (povýšení, zasunutí, trip) a také jak na to, což jsou dva klíčové předpoklady pro to, že by se mu snad mohlo podařit.

Pohodově se bahní ve svinstvu, které kydá, kudy chodí, a je hrdý na to, že je Skot a žije v zemi, která dala světu televizi, golf (jenž se tu ve své zárodečné podobě hraje již od 15. století) a whisky, kterou tu pro Jakuba IV. kdysi začali vařit mniši v klášteře Saint Andrews. Být Skotem je prostě terno! Ale Bruce Robertson je živým (byť postupem času stále více živořícím) důkazem toho, jak to vypadá, když se takový Skot zrovna dvakrát nevyvede.

Jakoby se rozhodl, že Skoti toho světu dali už opravdu dost a teď je na čase také něco brát nebo v jeho podání spíše vysápnout a urvat. A tak, na pozadí vyšetřování vraždy ubitého japonského studenta (jež je stále více v druhém plánu), se věčně nadržený a každou špatnost si užívající Bruce potácí neutěšenými a prázdnými dny, které se stále výrazněji podepisují na jeho životě i fyziognomii. Otlemený, zarudlý, zmlácený po brutální nakládačce, ale stále nebezpečný sobě i svému okolí.

Jeho reálný i skutečný svět se prolínají a mísí do jednoho velkého a nechutného bordelu, jímž se bezohledně potácí v pomačkaném civilu s fleky od zvratků (a bůhví čeho ještě), parádní uniformě, černých punčocháčích nebo nahý jako pravda, že tohle nemůže nikdo dlouho vydržet. A podél téhle jeho špinavé cesty ve stylu „nic nerajcuje víc než moc“ za ním zůstává třeba dívka, kterou vydíráním donutil k felaci, chlapík, z něhož učinil práskače, či zprzněné ženy jeho kolegů, jimž nadělil parohy. Být Skotem (a navíc ještě u policejního sboru) je prostě fajn! Dokud vám ovšem nezačne pod rukama hnít váš vlastní život nebo spíše to, co z něj ještě zbývá…

Sviňák / Eddie Marsan, James McAvoy
Zdroj: ČT24/H.C.E.

S překvapivou jistotou, smyslem pro temnou atmosféru, špinavý detail, bizarní nemorálnost, brutální joke a přesnou trefou do stigmatizované titulní postavy se ujal filmového přepisu další typicky welshovské vypalovačky vcelku neznámý skotský režisér Jon S. Baird. Jeho skromnou filmografii tak tímto obohatil titul, jímž na sebe hodně hlasitě upozornil. Dokáže držet tempo, razantně zatlačit na pilu, když je to zapotřebí, a hnát Bruceovy sviňárny svinským tempem ke svinskému konci. Docela překvapil tenhle skotský „no name“, který z kultovního Welshe nedostal bobky a odvážně ho přetavil do zábavy, která je spíše cynická a mazaná nežli úsměvná a inteligentní a působí stejně bizarně a nepatřičně jako jetá ťápota, která po noční šichtě zbožně chvátá na roráty.

Zcela kardinálním je však pro vyznění Sviňáka geniálně supersviňácký James McAvoy, který tuhle špínu nehraje, ale skutečně jí je, a to nejen proto, že na povel „kamera“ dokáže hodit do záběru šavli. Je to tak autentické, až se do mysli vkrádá otázka, kdo vlastně McAvoy vlastně je, jak mohl kdysi hrát v romantické komedii Wimbledon či Posledním skotském králi a kolik diagnóz, včetně satyriázy, by dokázal nasbírat při zasloužené hospitalizaci na psychiatrii (kam nepochybně patří).

Je to jeden z největších loserů, jaký kdy potřísnil filmové plátno, nechutný a zvrácený týpek, jehož největší životní výhrou je vítězství v soutěži o nejkrásnější penis místní policejní stanice. Přitom tak trochu jako tento orgán, jemuž závistivě přezdívají koňská kláda, vypadá a také jako někdo, kdo trpí střídavě nočními můrami a polucemi a je čestným členem jakési podivně úchylné, zednářské lóže. Jeho duše je plná špinavých plánů, z nechutnétlamy padá lavina vulgarit, spolu se zneklidňujícími a paranoidními kydy a jeho cynický voice over vám bude nepříjemně znít v uších ještě dlouho po závěrečných titulcích.

Z uvedeného je zřejmé, že žádná anoncovaná kriminální komedie se tady nekoná, spíše jde o zvrhlou portrétní studii někoho, kdo byl kdysi možná dobrým člověkem, ale časem se z něj stalo sviňácké pako, které všichni opustili a on sám si už ani nedokáže uvědomit proč. Na rozdíl od zmiňovaného režiséra si ale tenhle autodestruktivně zdevastovaný chlapík myslí, že to má pořád v rukou, a to i ve fatální chvíli, kdy na něm místní řízci roztrhají punčocháče, pocuchají mu blond paruku, přivážou ho k židli a hrají s ním drsnou hru na to, že mrtvé kurvy nezpívají. Fascinující a zničující životní výkon tady odvedl do sebe zhroucený James McAvoy, bez něhož by byl Bruce Robertson sotva polovičním Sviňákem.

Kontrastně komponovaný soundtrack nepatřičně optimisticky kulminuje pod závěrečnými titulky a vy si říkáte, že tenhle Irvine Welsh sice píše tak trochu pořád o tomtéž, ale proklatě výživně. A když se k tomu navíc přimotá režisér, který jeho pohled dokáže absorbovat, a herec, jenž ho interpretačně ještě umocní, je to síla, která vás buď vyžene z kinosálu, nebo vás zaválcuje do křesla.

Sviňák (úderný titulek se tentokrát distributorovi povedl) rozhodně není film pro univerzální a většinové publikum a v žádném případě to není spektákl, jenž by alespoň vzdáleně korespondoval s atmosférou současných adventních dnů. Spíše je to film pro ty, kterým jsou Vánoce z nějakých důvodů u paty. Kontroverzní a ultimátní opus, který více znepokojuje a provokuje, nežli baví. Bude vám s ním nejspíš nepříjemně, bude se vám z něj chtít blinkat (v kteréžto činnosti na McAvoye rozhodně nemáte). Ale když nezdrhnete hned na začátku, jeho špinavá aura vás obemkne a vy se od něj, fascinováni jeho zahlcujícím prasákovstvím, již nedokážete jen tak odtrhnout. Neodvažuji se říci, že je to tak dobře, ale když vydržíte, bude vám (spornou) odměnou divoký a hnusný zážitek, něco, co se vám dokáže zadřít pod kůži a semlít vás na plech. Kdo tohle momentálně potřebuje, nesmí Sviňáka minout!

FILTH / SVIŇÁK. Velká Británie 2013, 97 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie a scénář: Jon S. Baird. Kamera: Matthew Jensen. Hudba: Clint Marisell. Hrají: James McAvoy (Bruce Robertson), Jamie Bell (Ray Lennox), Imogen Pootsová (Amanda Drummondová), Eddie Marsan (Bladesey), Shirley Hendersonová (Bunty). V kinech od 5. prosince 2013.