Pionýři hororu plní slib

Brno – Svůj pionýrský slib začal plnit spolek Pionýři hororu. Rozhodnutí zviditelnit a doplnit nedostačující počet hororů právě podpořili vznikem seriálu devíti krátkých snímků. Organizátoři se nechali inspirovat americkým seriálem Masters of Horror, jehož jednotlivé díly natočili různí tvůrci, a podobné pásmo vytvořili i u nás. Svou premiéru snímky měly 9. prosince v Brně.

Pionýři hororu (zdroj: ČT24)

„Myslím, že se tam sešla opravdu pestrá všehochuť, je zde zastoupeno všechno možné, od krvavých hororů až po ty, které budují atmosféru nějakou záhadou. Pokud se ve filmech otisklo něco opravdu výrazně z české mentality, tak je to smysl pro humor,“ uvedl autor projektu Pionýři hororu Josef Blažek, který dále upozorňuje na to, že horor je celkem levný žánr, přesto je velmi zajímavý a může obsahovat i výrazný umělecký názor.

Kamery se chopili jak studenti filmových škol, tak amatéři, kteří se nebáli dát hororu i málo častou animovanou podobu. Filmoví kritici se shodují, že horor jako čistý žánr v české kinematografii v podstatě neexistuje. Nejvíc se k němu přiblížily snímky Juraje Herze a Jana Švankmajera.

„Většina hororů, které je možné takto označit, buď směřují k parodii, ať už je to Upír z Feratu, nebo Svatba upírů, nebo jde o nějakou kombinaci s lidovými pohádkovými motivy,“ upozornil filmový teoretik Radomír Kokeš.

Hororový seriál, který chtějí tvůrci promítnout ve všech velkých městech ČR a na Slovensku, obsahuje díla: Josef Blažek - Adela Hrivnáková: odpad! (akčně-hororový survival), Robert Vrba: V1: The Hunters of Carnivorous Bitches (sci-fi horror), Martin Doležal - Lukáš Horáček: Odečet vody (komedie-splatter), Albert Loprais: Pod drnem se skrývá Zlo (trash-comedy-horror), Dominik Skucius: Masožravý obraz (horor-supernatural), Adam Kubík: Fanda (animovaný, psycho-horor-komedie), Pavel Soukup: Třída smrti (animovaný, mysteriózní), František Vaculík: Hodinový manžel (horor/komedie), Marek Dobeš: Explicitní důkaz (horor).

Vydáno pod